Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

KARKINOS-PROSTATH-2021-scaled-855x454

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει τους άνδρες και σπάνια εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Είναι μία σιωπηλή πάθηση η οποία στα πρώιμα στάδια δεν δίνει σχεδόν κανένα σύμπτωμα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι άνδρες να ευαισθητοποιηθούν για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

 

Καρκίνος του προστάτη: Η αξία της πρόληψης

Βασικό όπλο απέναντι στον καρκίνο του προστάτη είναι ο ετήσιος   έλεγχος στον ουρολόγο, ο οποίος πρέπει να ξεκινάει λίγο πριν την ηλικία των 45 ετών, εκτός και αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που πάσχει από τη νόσο οπότε ο έλεγχος καλό είναι να ξεκινάει γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνδρες αντιλαμβάνονται την αξία της πρόληψης και προσέρχονται ετησίως στο Ουρολογικό Ινστιτούτο μας για τον έλεγχό τους. Η δυνατότητα ανίχνευσης των μικρομεταβολών που συμβαίνουν στο σώμα κάθε χρόνο,  είναι το χρησιμότερο εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση των υποκλινικών καρκίνων του προστάτη, πράγμα το οποίο έχει ανεκτίμητη αξία, αφού σε περίπτωση παρουσίας της νόσου σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, μας επιτρέπεται η ίασή της.

Τί περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;

 

Ένας συνήθης προληπτικός  έλεγχος περιλαμβάνει την πλήρη ουρολογική μελέτη και επιπλέον αξιολόγηση της καλής λειτουργίας των νεφρών, και τέλος μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και του fPSA.

Στην περίπτωση που τα ευρήματα θεωρηθούν ύποπτα, κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη. Η βιοψία του προστάτη είναι μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση κατά την οποία λαμβάνονται μικρά δείγματα του προστατικού αδένα με τη βοήθεια του υπερήχου και διαμέσου του ορθού. Είναι μία καλά ανεκτή εξέταση, η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Σημαντική εξέλιξη στη διαγνωστική του καρκίνου του προστάτη τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η πολυπαραμετρική μαγνητική εξέταση του αδένα. Πρόκειται για μία ειδική μαγνητική τομογραφία, σε εξειδικευμένο για τον προστάτη πρωτόκολλο που αξιολογεί με μεγάλη ακρίβεια την πιθανότητα ύπαρξης καρκινώματος. Η πολυπαραμετρική μαγνητική εξέταση  χαρτογραφεί τόσο το εσωτερικό του προστάτη όσο και τους πέριξ ιστούς με σημαντική λεπτομέρεια. Μάλιστα αυτή την ιδιότητά της τη χρησιμοποιούμε για να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στις ύποπτες εστίες κατά την βιοψία του προστάτη.  Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται μία σύντηξη των εικόνων της πολυπαραμετρικής με τον υπερηχοτομογράφο κατά τη διάρκεια της βιοψίας (MRI FUSION ULTRASOUND GUIDED TRANSRECTAL PROSTATE BIOPSY), που εξασφαλίζει ακόμη καλύτερη καθοδήγηση στις εστίες που μας ενδιαφέρουν οπότε και ακριβέστερη διάγνωση.

 

 

Καρκίνος του προστάτη: Ποιες οι συνήθεις θεραπευτικές μέθοδοι;

 

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι σχετικά περιορισμένες (ορμονοθεραπεία και στη συνέχεια χημειοθεραπεία, σπανιότερα ανακουφιστική χειρουργική θεραπεία), ενώ στα πρώτα στάδια της νόσου είναι περισσότερες. Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας γίνεται πάντα ύστερα από επιμελή αξιολόγηση του σταδίου της πάθησης, της γενικής υγείας του ασθενούς και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του.

 

Οι πιο συχνές μορφές θεραπείας για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

 

Ενεργητική παρακολούθηση/επιτήρηση

Ενεργός παρακολούθηση συνίσταται στον τακτικό έλεγχο κάθε 3-6 μήνες, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι πάθηση που εξελίσσεται αργά. Η επιλογή αυτή αξιολογείται με βάση τα χαρακτηριστικά ευρήματα της βιοψίας και απευθύνεται σε περιορισμένες περιπτώσεις ασθενών που κατανοούν την επιλογή αυτής της μεθόδου.

Χειρουργική θεραπεία

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σήμερα αποτελεί την καλύτερη μέθοδο χειρουργικής θεραπείας του προστάτη αφού εγγυάται άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα υψηλότερα ποσοστά διατήρησης των νεύρων της στύσεως αλλά και εγκράτειας. Παράλληλα αποτελεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει 24-48 ώρες στο Νοσοκομείο ενώ μειώνεται σημαντικά ο πόνος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. Κατά τη διάρκεια της ριζικής προστατεκτομής, το σύνολο του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και σε  κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες (λεμφαδενεκτομή).

Για να μπορεί να γίνει αυτή η απαιτητική χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει  ο ασθενής να βρίσκεται σε γενική κατάσταση που επιτρέπει την ασφαλή πραγματοποίησή της .

. Για την ακόμη συντομότερη επάνοδο στη συνήθη δραστηριότητα αλλά και τη σεξουαλική δραστηριότητα, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προ- και μετεγχειρητικών θεραπειών και εξασκήσεων μελετημένο και εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ακτινοθεραπεία του προστάτη

Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία. Πολλές φορές, τα δύο αυτά είδη ακτινοβολιών χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

Εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Mε την εξέλιξη της διαγνωστικής του προστάτη και ιδιαίτερα με τις fusion επεικονιστικές διαδικασίες αναπτύσσεται ολοένα η εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μία θεραπεία που στοχεύει στις πάσχουσες περιοχές του αδένα, χωρίς να απαιτείται η ριζική αφαίρεσή του. Γίνεται με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος   με τεχνολογία  HIFU .

Η τεχνολογία HIFU είναι μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη με βέλτιστη αποτελεσματικότητα και ελάχιστες παρενέργειες.

Τα πλεονεκτήματα της εστιακής θεραπείας είναι η εκλεκτική θεραπεία του διαγνωσμένου όγκου, η διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και η δυνατότητα να εκτελεστεί οποιαδήποτε άλλη συμπληρωματική θεραπεία αν χρειαστεί.

Η Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Βλάχου Ματίνα και η ομάδα του UROLOGY LASER INSTITUTE, υποστηρίζουν όλη τη διαγνωστική του καρκίνου του προστάτη, ενώ προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη τόσο σε  διεθνή πρωτόκολλα όσο και στο ιστορικό και την επιθυμία του ασθενούς. Η ιατρός έχει μετεκπαιδευτεί στο πρώτο Ρομποτικό Χειρουργικό σύστημα  Da Vinci της Β Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής .

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ