Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΚΟΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

U2

2 στα 10 άτομα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια λιθίαση στο Ουροποιητικό τους, που συνηθέστερα εκδηλώνεται με το γνωστό σε όλους μας, κολικό του νεφρού. Ο κολικός είναι ένας οξύς και συχνά αφόρητος πόνος του νεφρού που συνοδεύεται από αδιαθεσία και εμέτους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σχηματισμός λίθων και η παραμονή τους σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αγνοεί την παρουσία του προβλήματος και των κινδύνων που εγκυμονεί.

Άλλες φορές, σε κάποιο τυχαίο έλεγχο, στα πλαίσια διερεύνησης άλλης πάθησης, είναι δυνατόν να ανευρεθεί κάποιος λίθος τυχαία σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού.

Οι λίθοι στο ουροποιητικό μπορεί να έχουν πολλές αιτίες και έχουν την τάση να επανεμφανίζονται ανάλογα την αιτία τους

Η λιθίαση μπορεί να  αφορά σε συστηματικές νόσους π.χ. Σαρκοείδωση ή σε γενετικά αίτια π.χ. Νεφροσωληναριακή οξέωση ή σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Η λιθίαση, είναι αρκετά συχνή σε διαταραχές της ανατομίας των δομών του ουροποιητικού συστήματος, όπως η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, η στροφή του νεφρού, ο πεταλοειδής νεφρός κ.α.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν και περιπτώσεις με υψηλή πιθανότητα επανεμφάνισης της λιθίασης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και οι ασθενείς αυτοί τίθενται σε εργαστηριακό και απεικονιστικό monitoring και τακτική ουρολογική παρακολούθηση.

Τέλος, μπορεί να  αφορά ένα μεμονωμένο γεγονός, μπορεί, δηλαδή, ο σχηματισμός ενός λίθου να έγινε τυχαία, χωρίς κάποια υποκείμενη αιτία οπότε η πιθανότητα υποτροπής να είναι μικρή.

 

Εκτός από τυχαίο εύρημα κατά τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, η λιθίαση εκδηλώνεται με επεισόδιο οξέως και διαξιφιστικού πόνου που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο και έντονη ανησυχία. Το επεισόδιο αυτό είναι ευρέως γνωστό ως κολικός του νεφρού, και δεν είναι άλλο παρά η σφοδρή αντίδραση του σώματος στην οξεία απόφραξη του νεφρού. Όσο ο λίθος πλησιάζει προς την ουροδόχο κύστη, ο πόνος αλλάζει χαρακτηριστικά και επεκτείνεται στη περιοχή της κύστης, ενώ συνυπάρχει έντονη συχνουρία και τάση προς ούρηση.

Διάγνωση

Πολλές παθήσεις μπορεί να μιμηθούν την εικόνα του κολικού του νεφρού, για το λόγο αυτό η διαγνωστική του προσέγγιση χρειάζεται να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια από τον ουρολόγο.

Ο κολικός του εντέρου, η ρήξη εκκολπώματος του παχέως εντέρου, η ρήξη έλκους δωδεκαδακτύλου, του ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μερικές πολύ επικίνδυνες καταστάσεις που είναι δυνατόν να μιμηθούν τον κολικό του νεφρού με σοβαρές  επιπτώσεις για την υγεία του ασθενούς.

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, διενεργείται πλήρης ουρολογική μελέτη καθώς και οι άμεσες πρώτες ενέργειες αντιμετώπισης του κολικού. Η απεικόνιση 2D πραγματοποιείται άμεσα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ούρων και η λειτουργική συμπεριφορά της ούρησης ολοκληρώνονται μόλις στην πρώτη επίσκεψη και επί επιφύλαξης πραγματοποιείται άμεση προώθηση του ασθενούς για 3D απεικόνιση αλλά και ενδοσκόπηση όπου απαιτηθεί. Οι πρώτες ώρες μετά τον κολικό είναι καθοριστικές αν αποφασισθεί επεμβατική αντιμετώπιση,  αφού είναι το διάστημα που επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς αφαίρεσης του λίθου, με λιγότερους χειρισμούς!

Η θεραπεία της λιθίασης έχει τριπλό σκοπό, αρχικά την αντιμετώπιση του πόνου, κατόπιν την απομάκρυνση του λίθου και τέλος την ανεύρεση πιθανού αιτίου της. Η καλύτερη και οριστική θεραπεία ενός επεισοδίου κολικού είναι είτε η αποβολή του λίθου αυτόματα είτε η αφαίρεσή του.

Η απόφαση για το είδος της θεραπείας ενός λίθου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός του και, κατά δεύτερο λόγο, από την εντόπισή του. Σε ποσοστό 85% περίπου οι πέτρες διαμέτρου μικρότερης των 5 χιλ. αποβάλλονται αυτόματα, ενώ οι πιθανότητες να περάσουν και να αποβληθούν αυτόματα αυξάνονται όσο πιο χαμηλά είναι οι λίθοι, δηλαδή όσο πιο κοντά προς την κύστη. Το σύνηθες χρονικό όριο αναμονής για αυτόματη αποβολή του λίθου μετά τον κολικό, είναι μερικές μέρες ,αν δεν έχουν παρατηρηθεί επιπλοκές (πυελονεφρίτιδα, πόνος κ.α.).

Το μεγαλύτερο μέρος των κολικών αντιμετωπίζονται εξωνοσοκομειακά.

Απαιτείται όμως νοσηλεία ή και τοποθέτηση Pig Tail όταν ο κολικός:

  • δεν υφίεται με την αγωγή από το στόμα
  • συνοδεύεται από πυρετό
  • υπάρχει μόνο ένας νεφρός (επίκτητος ή συγγενής μονόνεφρος)
  • υπάρχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν monitoring (π.χ. νευρολογική συνδρομή, αδυναμία εκπομπής, ανοσοκαταστολή εγκυμοσύνη κ.α.)

Η ταυτοποίηση του επεισοδίου ενός κολικού στο UROLOGY LASER INSTITUTE μπορεί να ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80-90% κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς, γεγονός πολύ σημαντικό για την έγκαιρη ταυτοποίηση των παραμέτρων που αφορούν την ταχεία και καταλληλότερη αντιμετώπιση του λίθου.

Η ιατρός Βλάχου Ματίνα έχει αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο αριθμό λιθιασικών ασθενών ενώ έχει χειρουργήσει ελάχιστα επεμβατικά με LASER,  ιδιαίτερα περίπλοκα περιστατικά λιθίασης με μεγάλη επιτυχία.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ