Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ

21

Ο καρκίνος του νεφρού εμφανίζεται κυρίως μετά τα 60 έτη και συχνότερα στους άνδρες. Ο νεφροκυτταρικός τύπος του νεφρικού καρκίνου αφορά το 90% των περιπτώσεων.

Οι νεφροί αποτελούν το σημαντικότερο όργανο του ουροποιητικού συστήματος. Η λειτουργία τους συνοψίζεται στη συσσώρευση και την αποβολή της περίσσειας νερού και απορριμμάτων μέσω του ουροποιητικού συστήματος και η παραγωγή ορμονών και βιταμινών που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Παρότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει δύο νεφρούς, η απρόσκοπτη λειτουργία του μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και με έναν υγιή νεφρό.

Καρκίνος νεφρού  –  Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τις μελέτες έχουν ενοχοποιηθεί, πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα  ανάπτυξης καρκίνου του νεφρού, όπως:

 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Ηλικία
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Υπέρταση
 • Χρόνια Ηπατίτιδα C

Καρκίνος νεφρού – Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ο καρκίνος του νεφρού δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα ακόμα και όταν το μέγεθός του είναι αξιοσημείωτο. Συνήθως, εντοπίζεται τυχαία στα πλαίσια διερεύνησης άλλης πάθησης.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των ασθενών θα παρουσιάσουν συμπτώματα, τα συνηθέστερα εκ των οποίων είναι:

 • Αιματουρία
 • Έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Κοιλιακό άλγος
 • Καταβολή
 • Δύσπνοια
 • Αναιμία
 • Πυρετός

 

Η διάγνωση των υποκλινικών και πρώιμων μορφών του καρκίνου του νεφρού παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της νόσου και στην ικανότητα ίασης της και εξασφαλίζει ελάχιστα επεμβατική, νεφροσυντηρητική αντιμετώπιση.

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE γνωρίζουμε πως επιτυγχάνεται  ο στόχος αυτός, γι‘ αυτό  εφαρμόζουμε αυστηρά τα πρωτόκολλα αναζήτησης, των πρώιμων καρκίνων του ουροποιητικού αλλά και της έγκαιρης αντιμετώπισης τους.

Με τεχνολογία αιχμής και μεγάλη εμπειρία προβαίνουμε σε ταχεία και έγκυρη ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου ώστε να  δημιουργηθούν  άριστες συνθήκες για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η διαγνωστική διαδικασία είναι πολυπαραμετρική. Εξετάζονται επιμελώς τα συμπτώματα του ασθενούς, αντιστοιχίζονται με το ιστορικό φαρμάκων και παθήσεων, εξετάζεται η αρχιτεκτονική των νεφρών με απεικόνιση 2D ή 3D και ακολούθως εξετάζεται το αιματολογικό προφίλ και η μικροσκοπική σύσταση των ούρων.

Καρκίνος νεφρού – Ποια η θεραπεία;

Η θεραπεία του καρκίνου του νεφρού θέτει πλέον ένα πολύ υψηλό στόχο: Αυτός είναι η διατήρηση όσο μεγαλύτερου τμήματος υγιούς νεφρού είναι δυνατόν.  Το στοίχημα της θεραπείας είναι η αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του νεφρού με μεγάλη ακρίβεια και άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα αλλά όσο το δυνατόν πιο ευγενικά ώστε το υπόλοιπο τμήμα του νεφρού να παραμείνει υγιές και λειτουργικό. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές φαίνεται να υπερτερούν έναντι της κλασσικής χειρουργικής στην επίτευξη του στόχου αυτού. Ειδικά, η ρομποτική μερική νεφρεκτομή επιδεικνύει υψηλά ποσοστά νεφροσυντήρησης με άριστα ογκολογικά αποτελέσματα.

Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή

Η ρομποτική μερική νεφρεκτομή με ταυτόχρονη χρήση διεγχειρητικού υπερηχογραφήματος  αλλά και τη δυνατότητα firefly του συστήματος Da Vinci SI είναι η μέθοδος με την οποία μπορούμε να επιτύχουμε με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια την αφαίρεση του όγκου,  ελαχιστοποιώντας τις μετεγχειρητικές  επιπλοκές.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία, μέσω μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα εισάγονται τα λεπτά εργαλεία του συστήματος da vinci, τα οποία προωθούνται στην περιοχή του νεφρού και με  την καθοδήγηση του Ρομποτιστή Χειρουργού αφαιρείται ο όγκος.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται, η πολύ μικρή πιθανότητα μετάγγισης, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και η γρήγορη κινητοποίηση. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι περίπου  24-48 ώρες και η κινητοποίηση του ασθενούς ξεκινά λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Η Ουρολόγος-Ανδρολόγος Βλάχου Ματίνα έχει εκπαιδευτεί στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Φυσικά, το ιστορικό παθήσεων και προηγούμενων επεμβάσεων μπορεί να τροποποιήσει το χειρουργικό πλάνο, ενώ θα αξιολογηθεί προεγχειρητικά η καρδιοαναπνευστική κατάσταση του ασθενούς και ενδεχομένως θα χρειαστεί και κάποια τροποποίηση της φαρμακευτικής του αγωγής, όπως η αλλαγή του τύπου των αντιπηκτικών.

Όταν δεν είναι επιτρεπτή η χειρουργική παρέμβαση επιλέγονται μη επεμβατικές τεχνικές ελέγχου της νόσου όπως η κρυοθεραπεία και οι ραδιοσυχνότητες. Οι εφαρμογές αυτές περιορίζουν σημαντικά τη νόσο και επιλέγονται για μικρής έκτασης βλάβες. Δεν θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής γιατί δεν επιτυγχάνουν τα ποσοστά εκρίζωσης της νόσου που έχει η χειρουργική αφαίρεση, γι’αυτό προτείνονται σε επιλεγμένους ασθενείς.

Στο  UROLOGY LASER INSTITUTE, γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση τόσο της παρούσας κατάστασης του ασθενούς όσο και του οικογενειακού και ατομικού του ιστορικού. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να σας ζητήσουμε και παλαιότερες εξετάσεις που δεν αφορούν τη νόσο, αλλά την πορεία της υγείας σας. Έτσι, μαζί με εσάς θα επιλέξουμε την καλύτερη θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ