Η κυστεοσκόπηση είναι μία παρεμβατική εξέταση κατά την οποία ο Ουρολόγος επισκοπεί την ουροδόχο κύστη (επισκόπηση της κύστεως). Η εξέταση αυτή μπορεί να εκτελεσθεί στον άνδρα, την γυναίκα, ακόμα και στα παιδιά για καθαρά διαγνωστικούς λόγους.

Το κυστεοσκόπιο είναι ένα εργαλείο εφοδιασμένο με ειδικό ψυχρό φωτισμό, οπτική κάμερα, και ψηφιακή καταγραφή της εικόνας ενώ υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η οδός αλλά και η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της.

Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στην συνέχεια η ουροδόχος κύστη. Στις γυναίκες η εξέταση είναι πιο απλή απ’την στιγμή που το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά.

Παλαιότερα η κυστεοσκόπηση ελέγχου ήταν μια δυσάρεστη εξέταση για τον ασθενή αφού τα ευρέως χρησιμοποιούμενα κυστεοσκόπια ήταν μεταλλικά και μεγάλης διαμέτρου ενώ για τη διενέργεια ανώδυνης εξέτασης απαιτούνταν γενική καταστολή του ασθενούς ώστε να παραμένει εντελώς ακίνητος.

Ανώδυνη κυστεοσκόπηση

Στο ινστιτούτο μας πραγματοποιούμε εύκαμπτη κυστεοσκόπηση οπτικών ινών οπότε η διαγνωστική αυτή εξέταση γίνεται πλέον ανώδυνη, άριστα ανεκτή από τον ασθενή, ατραυματική, χωρίς να απαιτεί γενική ή περιοχική αναισθησία, χωρίς να απαιτεί νοσηλεία και με άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Η κυστεοσκόπηση με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο οπτικών ινών είναι ανώδυνη σαν εξέταση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία σε επίπεδο ιατρείου αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγειϊνής και αντισηψίας που απαιτούνται. Μεγάλη σημασία στην εκτέλεση της εξέτασης έχει η συνεργασία του ασθενούς γι’αυτό και ο χώρος εξέτασης θα πρέπει να είναι ζεστός, φιλικός και καθαρός και η εμπλοκή ατόμων η μικρότερη δυνατή.

Εφαρμόζεται τοπικά αναισθητικό gel και μετά από 10 λεπτά εισάγεται το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο στην ουρήθρα του ασθενούς με λεπτούς χειρισμούς. Λόγω της ελαστικότητας των οπτικών ινών, του μικρού του διαμετρήματος και του μαλακού υλικού κατασκευής, το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο ακολουθεί εύκολα τις φυσιολογικές καμπύλες του σώματος και γίνεται αμέσως πολύ εύκολα ανεκτό από τον ασθενή. Αυτό συντελεί στην καλή συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή, στην πιο αξιόπιστη διάγνωση αλλά και στην άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του. Ακόμη και στην εργασία του μπορεί να επιστρέψει μετά το πέρας της εξέτασης η οποία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Kυστεοσκόπηση και Αιματουρία

Η αιματουρία, μικροσκοπική ή μακροσκοπική, είναι ένα σύμπτωμα και όχι μία νόσος. Απαιτεί ενδελεχή διερεύνηση από τον Ουρολόγο αφού συχνά συνοδεύει εκτός από τις απλές παθήσεις (απλή κυστίτιδα, κολικό νεφρού) και τις κακοήθειες του ουροποιητικού η έγκαιρη διάγνωση των οποίων οδηγεί συνηθέστερα στην πλήρη ίαση.

Η κυστεοσκόπηση αποτελούσε και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της διερεύνησης της αιματουρίας. Σήμερα που πραγματοποιείται, πλέον, ανώδυνα και σε επίπεδο ιατρείου δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή που επισκέπτεται ένα οργανωμένο ουρολογικό ιατρείο, πολύ συχνά και από την πρώτη επίσκεψη να φτάνει άμεσα και έγκαιρα στην διάγνωση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest