Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

LASER ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

LASER STONES 2

Ενδοσκοπική Laser Λιθοτριψία

2 στα 10 άτομα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια λιθίαση στο Ουροποιητικό τους που συνηθέστερα εκδηλώνεται με, το γνωστό σε όλους μας, κολικό του νεφρού. Ο κολικός είναι ένας οξύς και συχνά αφόρητος πόνος του νεφρού που συνοδεύεται από αδιαθεσία και εμέτους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σχηματισμός λίθων και η παραμονή τους σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αγνοεί την παρουσία του προβλήματος και των κινδύνων που εγκυμονεί.

Άλλες φορές, σε κάποιο τυχαίο έλεγχο, στα πλαίσια διερεύνησης άλλης πάθησης, είναι δυνατόν να ανευρεθεί κάποιος λίθος τυχαία σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού.

Οι λίθοι στο ουροποιητικό μπορεί να έχουν πολλές αιτίες και έχουν την τάση να επανεμφανίζονται ανάλογα την αιτία τους

Η λιθίαση μπορεί να να αφορά σε συστηματικές νόσους π.χ. Σαρκοείδωση ή σε γενετικά αίτια π.χ. Νεφροσωληναριακή οξέωση ή σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Η λιθίαση, είναι αρκετά συχνή σε διαταραχές της ανατομίας των δομών του ουροποιητικού συστήματος, όπως η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, η στροφή του νεφρού, ο πεταλοειδής νεφρός κ.α.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν και περιπτώσεις με υψηλή πιθανότητα επανεμφάνισης της λιθίασης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και οι ασθενείς αυτοί τείθενται σε εργαστηριακό και απεικονιστικό monitoring και τακτική ουρολογική παρακολούθηση.

Τέλος, μπορεί να να αφορά ένα μεμονωμένο γεγονός, μπορεί, δηλαδή, ο σχηματισμός ενός λίθου να έγινε τυχαία, χωρίς κάποια υποκείμενη αιτία οπότε η πιθανότητα υποτροπής να είναι μικρή.

 

Η  αντιμετώπιση του προβλήματος έγκειται αρχικά στην αφαίρεση του ή των λίθων και ακολούθως  στη διερεύνηση και  αντιμετώπιση της αιτίας που την προκάλεσε.

Παλιές αντιλήψεις όπως: «αυτή η πέτρα δεν είναι τίποτα», «η πέτρα αυτή δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ» ή «αφού δε σε ενοχλεί δεν την πειράζουμε», έφεραν χιλιάδες ασθενείς αντιμέτωπους με σφοδρές και απειλητικές επιπλοκές.

Μάλιστα η επιπλεγμένη από λιθίαση λοίμωξη του νεφρού μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε λίγες ώρες, σε μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, γνωστή ως ουροσήψη.

Με το που θα γίνει αντιληπτή η παρουσία ενός λίθου στο ουροποιητικό, θα πρέπει ΆΜΕΣΑ να ξεκινήσει η χαρτογράφηση του προβλήματος και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα αντιμετώπισης ή/και παρακολούθησης. Ποτέ δεν αφήνουμε μία πέτρα στην τύχη της και ο μόνος που νομιμοποιείται να την αξιολογήσει είναι ο ειδικός Ουρολόγος !

 

 

 

Η επανάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού, ήρθε μαζί με τη γενκότερη τεχνολογική εξέλιξη της τελευταίας 20ετίας που έφερε στη διάθεση της Ουρολογίας σημαντικά εργαλεία, συγχρονων τεχνολογιών όπως η ρομποτική, τα Lasers, οι οπτικές ίνες και τα “chip on the tip”ενδοσκόπια.

Οι τεχνολογικές αυτές δυνατότητες, μαζί με την ανάλογη εξέλιξη των αναλωσίμων και επικουρικών υλικών, μετέτρεψαν τη βαρειά χειρουργική της ουρολιθίασης, σε ελάχιστα επεμβατική και πραγματικά αναίμακτη, ενδοσκοπική προσέγγιση, στερώντας κάθε δικαιολογία και καταργώντας κάθε αναχρονιστική δοξασία.

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία Laser, επιτρέπει την αφαίρεση των λίθων της ουροδόχου κύστεως, του ουρητήρα και του νεφρού χωρίς οπές ή τομές χρησιμοποιώντας το φυσικό δρόμο που εξέρχονται τα ούρα. Κατά τη διαδικασία της ενδοσκοπικής λιθοτριψίας χρησιμοποιείται εύκαμπτο και ατραυματικό ενδοσκόπιο ψηφιακής τεχνολογίας,  Laser (Holmium ή το ακόμα νεώτερο και πολλά υποσχόμενο Thullium) ως πηγή ενέργειας και ειδικά ατραυματικά εργαλεία μίας χρήσης (χωρίς δηλαδή αθροιστική φθορά) ενώ δεν πραγματοποιούνται τομές ή οπές για την προσπέλαση αλλά ο ήδη έτοιμος δρόμος της αποχέτευσης των ούρων. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα ελέγχου του αποτελέσματος λιθοτριψίας τόσο υπό άμεση όραση όσο και από την ταυτόχρονη ακτινοσκόπηση,    και έτσι  τα περισσότερα περιστατικά μας, απαλλάσσονται από το πρόβλημά τους άμεσα  και εξέρχονται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

Η τεχνική αυτή μας δίνει συχνά τη δυνατότητα να διαγνώσουμε και να  διορθώσουμε και κάποια από τα αίτια της λιθίασης όπως τα στενώματα ουρήθρας και ουρητήρα, την ουρητηροκήλη,κ.α. Τα  νεώτερα Lasers είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην κονιορτοποίηση της πέτρας ενώ είναι ιδιαίτερα φιλικά για το εσωτερικό αυτών των οργάνων. Προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες εικονικής ακινητοποίησης του λίθου και πλήρους κονιορτοποίησής του, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας την πιθανότητα θραυσμάτων.  Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και ιδιαίτερα περίπλοκες μορφές λιθίασης με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η αναισθησιολογική ομάδα, επιλέγει και προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη αναισθησία ώστε να γίνουν με ασφάλεια αυτοί οι λεπτοί χειρισμοί, αφού προηγηθεί λεπτομερής προεπεμβατικός έλεγχος.

Σε ιδιαίτερα μεγάλους λίθους που μπορεί να καταλαμβάνουν όλο το νεφρό, όπως γίνεται στην κοραλλιοειδή λιθίαση, εφαρμόζουμε είτε περισσότερες συνεδρίες ενδοσκοπικης Laser λιθοτριψίας είτε την διαδερμική Laser νεφρολιθοτριψία (PCNL. Για την τελευταία,  δημιουργείται μία δίοδος από το δέρμα στο εσωτερικό του νεφρού, εισάγουμε μέσω της διόδου αυτής λεπτά και ειδικά ενδοσκόπια, και αφαιρούμε την πέτρα ή τις πέτρες από το δρόμο αυτό ώστε να αφαιρεθούν πιο γρήγορα, μειώνοντας το χρόνο της αναισθησίας, και πιο αποτελεσματικά αφού έχουμε πιο ευρύ δρόμο και αφαιρούμε μεγαλύτερα συγκρίματα.

Η ομάδα μας, με επικεφαλή τη χειρουργό Ουρολόγο Ματίνα Βλάχου, εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική mini PCNL, που χαρακτηρίζεται από την ελάχιστη δυνατή επεμβατικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των ιδιαίτερα περίπλοκων περιπτώσεων.

Η λιθίαση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ατραυματικά και ελάχιστα επεμβατικά χρησιμοποιώντας LASER τεχνολογία, εύκαμπτα ψηφιακά ενδοσκόπια και συχνά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι αποτελεσματική σε περίπλοκες μορφές λιθίασης και αποτελεί μια ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική επιλογή.

Συνοψίζοντας, η εποχή του  «έχω μία πέτρα αλλά μου είπαν δεν θα με ενοχλήσει ποτέ», είναι μία παλιά εποχή που μπορεί να γίνει αιτία σημαντικών επιπτώσεων στην υγεία ενός ατόμου. Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, προτείνουμε μόνο ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση της λιθίασης με ξεκάθαρο νεφροπροστατευτικό προσανατολισμό.

Η λιθίαση είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υποτροπές και η ανοιχτή χειρουργική για την αντιμετώπισή της, είναι επιβαρυντική για τον ασθενή και ιδιαίτερα τραυματική για το νεφρό ενώ δεν μπορεί να επαναληφθεί συχνά, και φυσικά τείνει να εγκαταλειφθεί για το σκοπό αυτό.

Η λεπτομερής διερεύνηση του αιτίου της και η επιλογή της ελάχιστα επεμβατικής  ενδοσκοπικής λιθοτριψίας  για την αντιμετώπισή της,  είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την προστασία των λιθιασικών ασθενών και της αρτιότητας της νεφρικής τους λειτουργίας.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ