Με τον όρο λιθίαση αναφερόμαστε στο σχηματισμό λίθων σε οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Τα μέρη που προσβάλλονται συχνότερα από αυτή την πάθηση είναι οι νεφροί, ο ουρητήρας αλλά και η ουροδόχος κύστη.

Πρόκειται για μια από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, η οποία εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό.

Για την αντιμετώπιση της λιθίασης είναι απαραίτητη η τεκμηρίωση της απομάκρυνσης του λίθου είτε αυθόρμητα είτε ενδοσκοπικά.

Τί είναι η Laser ενδοσκοπική Λιθοτριψία;

Η λιθοτριψία με χρήση laser αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την πλήρη διάσπαση και αφαίρεση των λίθων του ουροποιητικού συστήματος 

Η στροφή στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική  έχει σήμερα οδηγήσει στη διάσωση των περισσοτέρων λιθιασικών νεφρών. Βαριές χειρουργικές επεμβάσεις που έθεταν σε κίνδυνο τόσο τον ασθενή όσο και τον ίδιο τον νεφρό έχουν πλέον εγκαταλειφθεί, ενώ ακόμη και ασθενείς με συνοδές παθολογίες δύναται να απαλλαγούν από τις πέτρες χωρίς να διαταραχθεί η ευαίσθητη ισορροπία της υγείας τους.

Laser ενδοσκοπική λιθοτριψία – Πώς γίνεται;

H laser ενδοσκοπική λιθοτριψία διενεργείται με τη βοήθεια της κατάλληλη ενδοσκοπικής μεθόδου (κυστεοσκόπηση, ουρητηροσκόπηση, ή νεφροσκόπηση), ανάλογα με το σημείο εντοπισμού των λίθων. Με τη μέθοδο αυτή, ένα  λεπτό και μαλακό  όργανο, το ουρολογικό ενδοσκόπιο (πχ κυστεοσκόπιο, ουρητηροσκόπιο κλπ), προωθείται υπό άμεση όραση διαμέσου της ουρήθρας στην κύστη, στον ουρητήρα ή στο νεφρό, μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο λίθος.

Στη συνέχεια, μέσα από το όργανο αυτό εισάγεται μία ειδική εύκαμπτη οπτική ίνα  η οποία θρυμματίζει το λίθο με Laser, αλλά και οι ειδικές λαβίδες που  συλλαμβάνουν και  αφαιρούν τα συγκρίματα.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η άμεση αποκατάσταση της λιθίασης και η ανακούφιση του ασθενούς από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία ή μέθη. Η διάρκεια της Laser λιθοτριψίας είναι ανάλογη της σκληρότητας  και του μεγέθους του λίθου καθώς και της ισχύος του laser εφαρμογής.

Τί είναι η TURis προστατεκτομή;

Η laser λιθοτριψία συνδέεται με αυξημένα ποσοστά επιτυχίας, ενώ η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη.

Η laser λιθοτριψία αποτελεί μια θεαματικά αποτελεσματική μέθοδο, ανεξαρτήτου μεγέθους, αριθμού ή θέσης των λίθων. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Δεν απαιτούνται τομές  ή οπές και η αφαίρεση των λίθων είναι άμεση, ενεργητική και υπό όραση. Μάλιστα, κατά τη διάρκειά της είναι δυνατόν να διαγνωστούν και να διορθωθούν και διάφορα αίτια παραμονής των λίθων στο ουροποιητικό όπως είναι τα στενώματα του ουρητήρα κ της ουρήθρας, η ελίκωση του ουρητήρα κλπ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Laser λιθοτριψίας;

Η Laser λιθοτριψία διενεργείται υπό άμεση όραση, εξασφαλίζοντας έτσι άμεσα και άριστα αποτελέσματα, ενώ η νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί μόλις λίγες ώρες. Βεβαίως, απαιτείται γενική αναισθησία λόγω της λεπτότητας των χειρισμών, αλλά αυτή είναι καλά ανεκτή και επιτρέπει την έξοδο του ασθενούς από το Νοσοκομείο συχνά  και την ίδια μέρα.

Συνοπτικά, στα πλεονεκτήματα της laser λιθοτριψίας περιλαμβάνονται:

  • Δεν απαιτείται η διενέργεια τομών
  • Αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος
  • Διευκολύνεται η προσέγγιση του λίθου χάρη στον εύκαμπτο και ατραυματικό εξοπλισμό
  • Είναι μία Απόλυτα ασφαλής ,αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος
  • Συχνά δεν απαιτείται νοσηλεία κ  ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα
  • Συνοδεύεται από ήπια μετεγχειρητικά ενοχλήματα
  • Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στη συνήθη δραστηριότητα

Πότε είναι απαραίτητη η Laser Λιθοτριψία;

Η laser ενδοσκοπική  λιθοτριψία είναι η μέθοδος εκλογής στην αντιμετώπιση της λιθίασης οποιουδήποτε σημείου του Ουροποιητικού συστήματος. Ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται με την επείγουσα κατάσταση της  απόφραξης των ουροφόρων οδών, προσφέρει άμεση ανακούφιση και έγκαιρη αποφυγή των καταστροφικών επιπλοκών της απόφραξης.

Τέλος, μία ομάδα ασθενών που επωφελούνται της μεθόδου είναι αυτοί στους οποίους η εξωσωματική λιθοτριψία δεν οδήγησε σε απομάκρυνση του λίθου

Η κατάλληλη εκπαίδευση και η εμπειρία του Χειρουργό Ουρολόγου είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση της laser λιθοτριψίας.

Tο Laser Urology Institute διακρίνεται για την υψηλότατη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, την αξιοπιστία του και την υποδειγματική εξυπηρέτηση των ασθενών
που το επισκέπτονται.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Ουρολόγο Βλάχου Ματίνα, ιδρύτρια του Laser Urology Institute και διευθύντρια του METROPOLITAN HOSPITAL  για μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest