Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

Ουρολόγος Ελευσίνα

Ο καρκίνος του πέους είναι μία σπάνια κακοήθης πάθηση, με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άντρες στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, ο καρκίνος του πέους αποτελεί σε συχνότητα έως και το 20% όλων των καρκίνων στον άντρα. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές οι συνθήκες της τοπικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

Πού οφείλεται ο καρκίνος του πέους;

Σήμερα, πιστεύεται ότι σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του πέους είναι ο χρόνιος ερεθισμός από φλεγμονώδεις καταστάσεις και το σμήγμα που παράγεται φυσιολογικά στην περιοχή. Το σμήγμα είναι ένα λευκωπό έκκριμα που μαζεύεται κάτω από την ακροποσθία, και μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες.

Σημαντική συσχέτιση με τον καρκίνο του πέους αποδίδεται στην παρουσία φίμωση στην ακροποσθία (πετσάκι). Αυτό συμβαίνει γιατί η φίμωση δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του σμήγματος και εμποδίζει την εφαρμογή επαρκούς τοπικής υγιεινής.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)  έχει συνδεθεί, επίσης, με την ανάπτυξη καρκίνου του πέους και ειδικά οι υποτύποι 16 και 18, οι οποίοι προκαλούν καρκίνο και στον τράχηλο της μήτρας.

Τέλος, το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας που σχετίζεται και με αυτή τη νόσο.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πέους;

Συνήθως, ο ασθενής θα παρατηρήσει κάποια ανώδυνη βλάβη στο πέος, η οποία μπορεί να μοιάζει με φλεγμονή, με σπυράκι, με μικρό έλκος και δεν επουλώνεται εύκολα.  Αργότερα, σε παραμελημένες περιπτώσεις, η βλάβη μπορεί να είναι πολύ εκτεταμένη, ογκόμορφη και να μοιάζει με άνθος από κουνουπίδι. Η βλάβη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πέους αλλά το πιο συχνό σημείο εντόπισης είναι στη βάλανο και στην ακροποσθία (δηλαδή στο “πετσάκι”).

Άλλα συνοδά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι ο κνησμός (φαγούρα), αίσθημα καύσου ή αιμορραγία στην περιοχή της βλάβης.

Στα αρχικά στάδια, σπάνια  υπάρχει πόνος, και πολλοί ασθενείς καθυστερούν να απευθυνθούν στον ειδικό.

Κάθε βλάβη που θεωρείται  ύποπτη, θα πρέπει να διερευνάται με βιοψία, κατά την οποία με  τοπική αναισθησία θα ληφθεί  ένα μικρό τεμαχίδιο της ύποπτης βλάβης και θα σταλεί για μικροσκοπική μελέτη

Χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις;

Ο βασικότερος στόχος είναι η διάγνωση του καρκίνου στο αρχικό στάδιο, όταν δηλαδή είναι επιφανειακός και επιτρέπει την ίαση. Στο UROLOGY LASER INSTITUTE γνωρίζουμε πως επιτυγχάνεται  ο στόχος αυτός, γι αυτό  εφαρμόζουμε αυστηρά τα πρωτόκολλα ανεύρεσης  των πρώιμων καρκίνων του ουροποιητικού αλλά και της έγκαιρης αντιμετώπισης τους. Η  ταχεία ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου, και η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς δημιουργούν άριστες συνθήκες για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η διαγνωστική διαδικασία είναι πολυπαραμετρική. Εξετάζονται επιμελώς τα συμπτώματα του ασθενούς, αντιστοιχίζονται με το ιστορικό φαρμάκων και παθήσεων, εξετάζεται η αρχιτεκτονική της βλάβης και πραγματοποιείται ελάχιστα επεμβατικά με Laser, βιοψία της βλάβης. Θα ακολουθήσει αναζήτηση της επέκτασης της νόσου με απεικόνιση 2D ή 3D.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του πέους;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του πέους. Όταν η βλάβη είναι μικρή, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς με laser ή κρυοπηξία με ελάχιστες παρενέργειες. Σε μεγαλύτερες βλάβες, θα χρειαστεί να γίνει τοπική χειρουργική αφαίρεσή τους, η οποία όμως δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του πέους. Η παρακολούθηση μετά την αφαίρεση των βλαβών, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και συχνή, επειδή υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σε μεγαλύτερες βλάβες, ίσως χρειαστεί να γίνει αφαίρεση τμήματος του πέους (μερική πεεκτομή) και παράλληλα αφαίρεση λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα ή και την πύελο. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Σε ειδικές περιπτώσεις, αντί της αφαίρεσης τμήματος του πέους μπορεί να εφαρμοστεί η εξωτερική ακτινοβολία, με μετέπειτα πολύ συχνή και επιμελή παρακολούθηση.

Πρόληψη

Η Υγιεινή με καθημερινή καθαριότητα με σαπούνι –δεν υπάρχει λόγος χρήσης αντισηπτικών– είναι το σημαντικότερο βήμα της πρόληψης. Αν υπάρχει φίμωση, δηλαδή το δέρμα μπροστά από το πέος έχει κλείσει ή δεν ανοίγει επαρκώς, τότε θα πρέπει να προγραμματισθεί το συντομότερο περιτομή

Μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) . Από τη μόλυνση προστατεύουν η χρήση προφυλακτικού και ο περιορισμός των σεξουαλικών συντρόφων.

Αποφυγή ή καλύτερα διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του πέους, ειδικά στους άντρες, οι οποίοι επίσης έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV.

Ο καρκίνος του πέους παρά το γεγονός ότι είναι μία σπάνια πάθηση μπορεί να συμβεί. Βασικός και απλός τρόπος αποφυγής της νόσου είναι η επιμελής καθαριότητα του πέους, η αποφυγή πολλαπλών συντρόφων, η χρήση προφυλακτικού, η αποφυγή του καπνίσματος και κυρίως η διόρθωση των βλαβών της ακροποσθίας που εμποδίζουν την απομάκρυνση του σμήγματος της περιοχής. Ειδικά στη χώρα μας υπάρχει ένα ταμπού σχετικά με την περιτομή και έτσι τα ποσοστά των ανδρών με φίμωση είναι σχετικά υψηλά. Η φίμωση διορθώνεται εύκολα, με τοπική αναισθησία και η διόρθωσή της προφυλάσσει όχι μόνο από τον καρκίνο του πέους αλλά και από άλλες λοιμώξεις.

Στο LASER UROLOGY INSTITUTE, κάθε άνδρας με υποψία καρκίνου του πέους, υποβάλλεται σε λεπτομερή κλινικό έλεγχο όχι μόνο της πάσχουσας περιοχής αλλά και άλλων σημείων ύποπτων επέκτασης. Η Ουρολόγος Ανδρολόγος Ματίνα Βλάχου, επικεφαλής ομάδος ειδικών, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, δίνει έγκαιρα την καλύτερη δυνατή λύση για έγκαιρη αντιμετώπιση το προβλήματος!

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ