Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

STONES (3)

2 στα 10 άτομα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια λιθίαση στο Ουροποιητικό τους που συνηθέστερα εκδηλώνεται με τον, γνωστό σε όλους μας, κολικό του νεφρού. Ο κολικός είναι ένας οξύς και συχνά αφόρητος πόνος του νεφρού που συνοδεύεται από αδιαθεσία και εμέτους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σχηματισμός λίθων και η παραμονή τους σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αγνοεί την παρουσία του προβλήματος και των κινδύνων που εγκυμονεί.

Άλλες φορές, σε κάποιο τυχαίο έλεγχο, στα πλαίσια διερεύνησης άλλης πάθησης, είναι δυνατόν να ανευρεθεί κάποιος λίθος τυχαία σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού.

Οι λίθοι στο ουροποιητικό μπορεί να έχουν πολλές αιτίες και έχουν την τάση να επανεμφανίζονται ανάλογα την αιτία τους

Η λιθίαση μπορεί να να αφορά σε συστηματικές νόσους π.χ. Σαρκοείδωση ή σε γενετικά αίτια π.χ. Νεφροσωληναριακή οξέωση ή σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Η λιθίαση, είναι αρκετά συχνή σε διαταραχές της ανατομίας των δομών του ουροποιητικού συστήματος, όπως η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, η στροφή του νεφρού, ο πεταλοειδής νεφρός κ.α.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν και περιπτώσεις με υψηλή πιθανότητα επανεμφάνισης της λιθίασης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και οι ασθενείς αυτοί τείθενται σε εργαστηριακό και απεικονιστικό monitoring και τακτική ουρολογική παρακολούθηση.

Τέλος, μπορεί να να αφορά ένα μεμονωμένο γεγονός, μπορεί δηλαδή, ο σχηματισμός ενός λίθου να έγινε τυχαία, χωρίς κάποια υποκείμενη αιτία οπότε η πιθανότητα υποτροπής να είναι μικρή.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανεύρεση ενός λίθου σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος, θα ακολουθήσει ένα πλάνο για να απομακρυνθεί έγκαιρα από αυτό.

Μία επιλογή είναι η εξωσωματική λιθροτριψία (ESWL).

H ESWL είναι μία διαδικασία που γίνεται έξω από το σώμα, σπάνια απαιτεί αναισθησία ή μέθη και ακόμη πιο σπάνια απαιτεί νοσηλεία. Γίνεται με την εφαρμογή μίας κεφαλής σε επαφή με το δέρμα στο σημείο που βρίσκεται η πέτρα και η οποία εκπέμπει   κρουστικά κύματα ελεγχόμενης ισχύος. Τα κύματα αυτά στοχεύουν, με τη βοήθεια ακτινογραφίας ή υπερήχων, στην πέτρα και έχουν σκοπό τον κατακερματισμό της σε μικρότερα κομμάτια.

Τα κομμάτια αυτά αν είναι αρκετά μικρά αποβάλλονται τις επόμενες μέρες με τα ούρα και συνήθως προκαλούν ήπια ενοχλήματα. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερα ενδέχεται να προκαλέσουν κολικό του νεφρού ή να απαιτηθούν περαιτέρω συνεδρίες. Για το λόγο αυτό απαιτείται τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση μετά τη συνεδρία.

Η επιλογή και η αξιολόγηση των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ESWLπρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια αφού υπάρχουν αρκετές αντενδείξεις αλλά και καταστάσεις που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Δεν μπορούν να υποβληθούν σε ESWL οι ασθενείς με αρρύθμιση υπέρταση, με ιστορικών ανευρυσμάτων, με χρόνιες ή μη ελεγχόμενες λοιμώξεις, με διαταραχές της πηκτικότητας και οι έγκυες.

Ασθενείς με ιδιαίτερο σωματότυπο, με σκληρό ή/και μεγάλο λίθο δεν συνοδεύονται από υψηλά ποσοστά επιτυχίας και προτείνεται να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Τέλος, σε περίπτωση που ο αποχετευτικός δρόμος κάτωθεν του λίθου έχει εμπόδιο (πχ στένωμα) ή δεν έχει ελεγχθεί, θα πρέπει να αποφεύγεται η ESWL λόγω σημαντικής μετεπεμβατικής νοσηρότητας και επιπλοκών.

Παρά το γεγονός ότι η ESWL είναι ένα σημαντικό εργαλλείο στην αντιμετώπιση της λιθίασης, χρειάζεται επιμελής επιλογή των ασθενών και ειδική προετοιμασία.

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, επιδιώκουμε την πλήρη αξιολόγηση των παραμέτρων αυτών από την πρώτη κιόλας, επίσκεψη του ασθενούς και έχοντας διαχειριστεί αρκετές εκατοντάδες περιστατικά, εξατομικεύουμε τη θεραπεία της λιθίασης επιδιώκοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ