Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Η  ακράτεια ούρων είναι κάθε απώλεια  ούρων χωρίς τη θέλησή μας.

Η ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα όπως ο πόνος ή ο πυρετός κι όχι πάθηση.

Δηλαδή, και η ακράτεια, εμφανίζεται ως εκδήλωση μια άλλης πάθησης.

Πολλές παθήσεις του ουροποιητικού αλλά και όχι μόνο, μπορεί να εμφανίσουν σαν σύμπτωμα την ακράτεια και για το λόγο αυτό είναι σημαντική η επιμελής αξιολόγηση κάθε ασθενούς με ακράτεια και η επιδίωξη της ανεύρεσης του αιτίου της.

 

Συχνά βλέπουμε παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ο καρκίνος του εντέρου, η ατροφία του εγκεφάλου ή η διαβητική νόσος της κύστεως να εκδηλώνονται με μόνο σύμπτωμα τους, την ακράτεια.

 

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό λόγω της ιδιαιτερότητας της ανατομίας της γυναικείας ουρήθρας αλλά και της ανατομίας του πυελικού εδάφους

 

Η εκδήλωση της ακράτειας, ποικίλει τόσο από ασθενή σε ασθενή  όσο και από πάθηση σε πάθηση. Οι εκδηλώσεις της ακράτειας μπορεί να ποικίλουν από μικρές σταγονοειδείς απώλειες κατά τη σωματική δραστηριότητα έως πλήρη απώλεια του συνόλου των ούρων χωρίς καμία αντίληψη.

Προκειμένου να διευκολύνεται η ακριβέστερη αξιολόγηση των εκδηλώσεων της ακράτειας τις έχουμε ομαδοποιήσει σε 3 κατηγορίες:

 

Την ακράτεια προσπάθειας: Όταν η απώλεια ούρων οφείλεται σε κάποια φυσιολογική σωματική προσπάθεια, όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η άρση βάρους.

Την επιτακτική ακράτεια: Το είδος αυτό συνοδεύεται από ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση, την οποία η γυναίκα αδυνατεί να αναστείλει.

Τη μικτή ακράτεια: Πρόκειται για συνδυασμό των δύο παραπάνω μορφών. Σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες αδυνατούν να συγκρατήσουν τα ούρα ταυτόχρονα λόγω σωματικής δραστηριότητας και επιτακτικής ούρησης

 

 

Αντιμετωπίζοντας την ακράτεια

 

Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται από αίσθημα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Οι ασθενείς ντρέπονται, ακόμη και να το συζητήσουν με το γιατρό τους, και αυτό οδηγεί  σε μία χρόνια, αδιάγνωστη και βασανιστική κατάσταση. Προσέρχονται στο ιατρείο σε προχωρημένη κατάσταση και εξαντλημένοι από τις όποιες αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

 

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, με  την εμπειρία μας και τον άρτιο τεχνολογικά εξοπλισμό μας,  έχουμε φροντίσει ώστε  η διάγνωση του αιτίου της ακράτειας να ολοκληρώνεται σύντομα, συχνά σε μία μόνο επίσκεψη  μην επιτρέποντας να χαθεί περισσότερος  πολύτιμος χρόνος.

 

 

Βασική αρχή σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της ακράτειας συνιστά ο ακριβής προσδιορισμός της μορφής της (αν πρόκειται δηλαδή, για ακράτεια προσπαθείας, επιτακτική ακράτεια ή μικτή) και η διάγνωση της πρωτοπαθούς πάθησης που την προκαλεί, δηλαδή του αιτίου

 

Οι ασθενείς μας, στο UROLOGY LASER INSTITUTE,  υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο του ιατρικού τους ιστορικού, της ανατομίας του ουροποιητικού τους συστήματος καθώς και της λειτουργικής του κατάστασης.

Για τον ακριβή προσδιορισμό και την παραμετροποίηση των εκδηλώσεων της ακράτειας, πραγματοποιείται  ουροροομετρία και ουροδυναμική μελέτη, ουρηθροκυστεοσκόπηση και 2D ή 3D απεικόνιση.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική θεραπεία,  αφορά κυρίως, σε ασθενείς με ήπιας μορφής ακράτεια. Η θεραπεία του αιτίου στα αρχικά στάδια της ακράτεια είναι το κυριότερο βήμα, αφού μπορεί να  περιορίσει την έκταση του προβλήματος αλλά και να διορθώσει οριστικά το πρόβλημα. Στο UROLOGY LASER INSTITUTE διαθέτουμε σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό και εξειδικευμένο, έμπειρο προσωπικό στις εφαρμογές μη επεμβατικών θεραπειών ακράτειας.   Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εφαρμόζουμε συνεδρίες ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, ηλεκροδιέγερση της περιοχής του σφιγκτήρα καθώς και ειδικές θεραπείες κολπικού LASER. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα στο στάδιο αυτό και μάλιστα μέχρι να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των ενδυναμώσεων, μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής αλλά και με τη χρήση σύχχρονων θεραπειών.

 

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις σοβαρής ακράτειας ή αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση. Η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης ΤΟΤ αποτελεί μία συχνή μέθοδο για την αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας προσπαθείας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία τοποθετείται μια ειδική λωρίδα στήριξης στη βάση της ουρήθρας, αποτρέποντας έτσι την ακράτεια. Η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης είναι μια αναίμακτη και άμεση μέθοδος, για την οποία απαιτείται μόνο μια μικρή τομή. Η μέθοδος αυτή συνδέεται με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αρκεί να μην υπάρχει χαλάρωση του πυελικού εδάφους ή άλλης μορφής ακράτεια!!!

Η επιλογή των ασθενών που πρόκειται να εφαρμοσθεί η μέθοδος αυτή πρέπει να είναι πολύ αυστηρή γιατί η εφαρμογή της ταινίας είναι μη αναστρέψιμη. Στο UROLOGY LASER INSTITUTE εφαρμόζουμε  μία σειρά διαγνωστικών δοκιμασιών προκειμένου να επιλέξουμε σωστά την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

 

Μη επεμβατική κολπική θεραπεία – FRACTIONAL LASER CO2

Η ακράτεια ούρων  είναι συχνά επακόλουθο της διαταραχή της κολπικής βιολογίας ή της κολπικής αρχιτεκτονικής όπως πχ η χαλάρωση. Η εφαρμογή του Laser αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοποριακή θεραπεία που στοχεύει στην ανάπλαση του τοιχώματος του κόλπου και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων που αφορούν την  ούρηση.

 

Κατά την θεραπεία αυτή, γίνεται χρήση της ιδιότητας των πολλαπλών στηλών ενέργειας laser, προκαλώντας την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, τη δημιουργία των αγγείων με στόχο την αναγέννηση του κολπικού ιστού και τη γενική αναδιαμόρφωση του ιδίου του κόλπου. Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη, ανώδυνη και η εφαρμογή της γίνεται σε συνεδρίες μικρής διάρκειας που επιτρέπουν την άμεση επάνοδο στη συνήθη καθημερινότητα

 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι η ασφάλεια της μεθόδου επιτρέπει το συνδυασμό της και με άλλες θεραπείες. Συνηθέστερα και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, στο Ινστιτούτο μας, συνδυάζουμε με θεραπείες μηχανισμού ανανέωσης των ιστών, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται ισχυρή αναγεννητική δράση. Από τις τελευταίες μελέτες προκύπτει πως αν συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους στήριξης και ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους,    προσφέρει μεγαλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα! Μάλιστα, στο UROLOGY LASER INSTITUTE, έχοντας μία από τις μεγαλύτερες σειρές ασθενών, πρωτοπορούμε στις Αναγεννητικές Τεχνικές, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας!

 

Η Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαγνωστική διαδικασία και την επιμελή εξατομικευμένη χαρτογράφηση κάθε περίπτωσης ασθενούς, προσφέροντας έτσι την αποτελεσματικότερη, εξατομικευμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ