Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι μία υπόθεση που αφορά το ζευγάρι και όχι κάθε μεμονωμένα στον άνδρα ή τη γύναίκα. Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 1 στα 3 ζευγάρια θα αντιμετωπίσει έστω και μικρά προβλήματα υπογονιμότητας, ποσοστό το οποίο μπορεί να αυξάνει με αναλογικά με την ηλικία του ζεύγους. Στις περιπτώσεις αυτές, το 30-40% οφείλεται μόνο στον αντρικό παράγοντα (αντρική υπογονιμότητα).

Διερεύνηση της αντρικής υπογονιμότητας

Στη διερεύνηση της αντρικής υπογονιμότητας, πρωταρχικό ρόλο παίζει η σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση.

Κατά τη λήψη του ιστορικού θα ανζητηθούν αιτίες της υπογονιμότητας που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παρωτίτιδα, προηγηθέν χειρουργείο στο ανδρογεννητικό σύστημα, καθώς και σεξουαλικό ιστορικό.

Επίσης, θα ληφθούν πληροφορίες για τυχόν βλαπτικούς περιβαλλοντολογικούς ή και εργασιακούς παράγοντες, όπως συχνή επαφή με οργανικά διαλύματα, βαφές, θερμότητα, προϊόντα ελαίων, βαφές και βαρέα μέταλλα.

Ορισμένα φάρμακα που έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη σπερματογένεση είναι η σπιρονολακτόνη (διουρητικό), αναστολείς διαύλων ασβεστίου (αντι-υπερτασικό), αντι-ανδρογόνα, νιτροφουραντοΐνη (αντιβιοτικό) σε υψηλή δόση, σιμετιδίνη (γαστροπροστατευτικό), κυκλοσπορίνη (ογκολογικό), κολχικίνη (αντιφλεγμονώδες) και ερυθρομυκίνη (αντιβιοτικό).

Κατά την κλινική εξέταση, θα ελεγχθεί η αρχιτεκτονική αρτιότητα του γεννητικού συστήματος, η πιθανή ύπαρξη κιρσοκήλης, ενώ θα εξεταστούν και τα δευτερογενή σεξουαλικά χαρακτηριστικά, όπως η τριχοφυΐα, η μυϊκή μάζα και η χροιά της φωνής.

Σπερμοδιάγραμμα

Βασικό εργαλείο στον έλεγχο της γονιμότητας του άντρα είναι το σπερμοδιάγραμμα. Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια πολύ απλή εξέταση, με την οποία ελέγχεται η γονιμότητα του άνδρα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το σπερμοδιάγραμμα πατώντας εδώ.
Η ανδρική υπογονιμότητα είναι μία κατάσταση που απαιτεί επιμελή διερεύνηση. Οι αιτίες της μπορεί να είναι περισσότερες της μιας, με συχνότερη αυτή της κιρσοκήλης. Παρόλα αυτά οι δυνατότητες αντιμετώπισής της είναι πολλές αρκεί το ζευγάρι να συμβουλευτεί τον Ουρολόγο και να ακούσει τις προτάσεις του.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest