Κιρσοκήλη

Τί είναι η κιρσοκήλη;

Με τον όρο κιρσοκήλη εννοούμε την παθολογική διεύρυνση των φλεβών μέσα στο οσχέο, δηλαδή, των σπερματικών φλεβών. Πρόκειται για μία κατάσταση που δημιουργείται όταν οι φλέβες του όρχι διογκώνονται και το αίμα λιμνάζει μέσα σε αυτές. Η πάθηση αυτή προσομοιάζει αρκετά με τους κιρσούς που πολλοί άνθρωποι έχουν στα πόδια τους.

Η κιρσοκήλη είναι ένας από τους συνηθέστερους παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν θα πρέπει να αμελείται.

κιρσοκήλη αίτια

Ποια τα αίτια της κιρσοκήλης;

Η κιρσοκήλη οφείλεται σε διαταραχή της φλεβικής λειτουργίας. Οι υγιείς φλέβες προωθούν το αίμα από το οσχέο προς το κέντρο του σώματος. Όταν οι βαλβίδες των φλεβών των όρχεων υπολειτουργούν, η ροή του αίματος επιβραδύνεται με αποτέλεσμα το αίμα να παραμένει στάσιμο μέσα στις φλέβες.

Στους παράγοντες που προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια και οδηγούν σε κιρσοκήλη περιλαμβάνονται:

 • Γενετικοί παράγοντες – Κληρονομικότητα
 • Συχνή άρση βαρών
 • Έντονη χειρωνακτική εργασία
 • Ορθοστασία
 • Καθιστική ζωή, επειδή αυξάνει τη θερμοκρασία των όρχεων

κιρσοκήλη κιρσοκήλη

Ποια τα συμπτώματα της κιρσοκήλης;

Η κιρσοκήλη σπάνια προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και συχνά διαγιγνώσκεται τυχαία, κατά την αναζήτηση της αιτίας για κάποια άλλη πάθηση ή κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Η κιρσοκήλη αποτελεί συχνά αιτία μειωμένης παραγωγής σπερματοζωαρίων και παραγωγής σπερματοζωαρίων χαμηλής ποιότητας ή χαμηλής κινητικότητας. Επίσης, σε προχωρημένες περιπτώσεις, η κρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη των όρχεων ή να οδηγήσει στη συρρίκνωσή τους (ατροφία).

Κύριο σύμπτωμα της κιρσοκήλης (όταν δώσει συμπτώματα) είναι ο πόνος και η ενόχληση, τα οποία επειτείνονται με την ορθοστασία ή την έντονη σωματική προσπάθεια, και υποχωρούν με την ξεκούραση.

Οι σοβαρές περιπτώσεις κιρσοκήλης, μπορεί να είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, με έντονη διόγκωση των φλεβών και των όρχεων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κιρσοκήλη εντοπίζεται στον αριστερό όρχι.

Πώς επηρεάζει η κιρσοκήλη τη γονιμότητα;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η κιρσοκήλη είναι η υπογονιμότητα, αφού το αίμα που λιμνάζει στην περιοχή, αυξάνει τη θερμοκρασία στοεσωτερικό των όρχεων, βλάπτοντας τον αριθμό, την ποιότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Οι κιρσοί του οσχέου παρατηρούνται περίπου στο 20% του συνόλου των ανδρών και ευθύνονται για το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

διάγνωση κιρσοκήλης

Πώς γίνεται η διάγνωση της κιρσοκήλης;

 

Η διάγνωση της κιρσοκήλης επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο Ουρολόγος εξετάζει τον ασθενή, συνήθως σε όρθια θέση, κάνοντας ψηλάφηση των όρχεων. Σε περίπτωση ύπαρξης της πάθησης γίνεται αντιληπτή μια μαλακά μάζα.

Για την επιβεβαίωση των κλινικών ευρημάτων είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα οσχέου Doppler και σπερμοδιάγραμμα, αλλά και σε εργαστηριακές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν ορμονικό έλεγχο.

Η εξέταση Doppler προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με τη ροή του αίματος στους όρχεις, αλλά και τον όγκο αυτών.

Στο σπερμοδιάγραμμα των ανδρών που πάσχουν από κιρσοκήλη, συχνά παρατηρείται μειωμένη συγκέντρωση και συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων. Παράλληλα, η κινητικότητά των σπερματοζωαρίων είναι περιορισμένη, ενώ η μορφολογία τους είναι αλλοιωμένη.

Κιρσοκήλη – Πότε απαιτείται η αντιμετώπισή της;

Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι απαραίτητη όταν αυτή προκαλεί προβλήματα στη γονιμότητα του άνδρα ή στη μορφολογία των όρχεων. Η κιρσοκήλη θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίζεται στις εξής περιπτώσεις:

 • Στους εφήβους που έχει επιβεβαιωθεί ότι η νόσος έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των όρχεων.
 • Στους άνδρες στους οποίους υπάρχει σημαντική επίπτωση της κιρσοκήλης στη γονιμότητα
 • Στις περιπτώσεις που η νόσος προκαλεί πολύ έντονα συμπτώματα.

Γενικά, κάθε πόνος, οίδημα ή ψηλαφητή μάζα στην περιοχή του όσχεου ή ανομοιομορφία μεταξύ των όρχεων θα πρέπει να διερευνάται χωρίς καθυστέρηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η κιρσοκήλη;

Χειρουργικά, με μικροχειρουργική διατομή των διογκωμένων φλεβών του όρχεως, που δημιουργούν το πρόβλημα. Με τη βοήθεια μικροσκοπίου πραγματοποιείται εκτομή των σπερματικών φλεβών.

Για την χειρουργική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης αρκεί η ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς (χωρίς διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο).

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται:

 • Είναι ατραυματική
 • Δεν υπάρχουν επιπλοκές
 • Ο ασθενής βγαίνει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο
 • Μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητές του

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις παραμέτρους του σπέρματος και να συμβάλει καθοριστικά στην αναχαίτιση της περαιτέρω επιδείνωσή τους. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης σε νεαρές ηλικίες μπορεί να προλάβει την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον.

H Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Βλάχου Ματίνα, Διευθύντρια του METROPLITAN HOSPITAL και Ιδρύτρια του Laser Urology Institute, είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.) και έχει σημαντική εμπειρία σε όλες τις ουρολογικές μικροχειρουργικές τεχνικές.

H ιατρός δημιουργεί έναν εξατομικευμένο χάρτη διάγνωσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης για κάθε ουρολογικό ασθενή. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικής θεραπείας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest