Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μία κατάσταση που δημιουργείται όταν οι φλέβες του όρχι διογκώνονται και το αίμα λιμνάζει μέσα σε αυτές. Θυμίζει τους κιρσούς που πολλοί άνθρωποι έχουν στα πόδια ακόμη και στα συμπτώματα.

Πράγματι όταν υπάρχουν κιρσοί στα πόδια αυτά πρήζονται, γίνονται βαριά πονούν ειδικά στην ορθοστασία και γενικά δημιουργούν, σχεδόν καθημερινά, σχετικά μικρής έντασης τέτοια ενοχλήματα. Κάπως έτσι είναι και τα ενοχλήματα μιας, κλινικά σημαντικής, κιρσοκήλης. Ο πάσχον όρχις μπορεί ενίοτε να διογκώνεται, να πονάει ή να νιώθει κανείς ένα σταθερό βάρος σε εκείνο το σημείο.

Η κιρσοκήλη στις περισσότερες των περιπτώσεων, εντοπίζεται μόνο στον αριστερό όρχι, αλλά μπορεί να πάσχουν και οι δύο πλευρές.

Το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η κιρσοκήλη είναι η υπογονιμότητα, αφού το αίμα που λιμνάζει στην περιοχή αλλοιώνει το σταθερό περιβάλλον που χρειάζονται οι όρχεις για να λειτουργήσουν σωστά. Οι κιρσοί του οσχέου παρατηρούνται περίπου στο 20% όλων των αντρών και ευθύνονται για το 40% των αντρών με υπογονιμότητα, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος με διάφορους τρόπους.

Στο σπερμοδιάγραμμα παρατηρείται μειωμένη η συγκέντρωση και ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων, σημαντικά περιορισμένη η κινητικότητά τους, αλλοιωμένη η μορφολογία τους και με περισσότερες βλάβες το DNA του σπερματοζωαρίου.

Αντιμετώπιση της κιρσοκήλης

Η κιρσοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με ημερήσια νοσηλεία (χωρίς διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο). Η καταλληλότερη χειρουργική επέμβαση είναι η μικροχειρουργική διατομή των διογκωμένων φλεβών του όρχεως, που δημιουργούν το πρόβλημα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις παραμέτρους του σπέρματος, αλλά και να αναχαιτίσει την περαιτέρω επιδείνωσή τους.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest