Καρκίνος του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει τους άνδρες και σπάνια εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Είναι μία σιωπηλή πάθηση που στα πρώιμα στάδια δεν δίνει σχεδόν κανένα σύμπτωμα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι άνδρες να ευαισθητοποιηθούν για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Βασικό όπλο απέναντι στον καρκίνο του προστάτη είναι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος, ο οποίος πρέπει να ξεκινάει λίγο πριν την ηλικία των 45 ετών, εκτός και αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που πάσχει από τη νόσο οπότε ο έλεγχος καλό είναι να ξεκινάει γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνδρες, αντιλαμβάνονται την αξία της πρόληψης και προσέρχονται ετησίως στο κέντρο μας για τον έλεγχό τους. Οι μεταβολές των παραμέτρων αυτών είναι το χρησιμότερο εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση των υποκλινικών καρκίνων του προστάτη, πράγμα το οποίο έχει ανεκτίμητη αξία αφού σε περίπτωση παρουσίας της νόσου σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, μπορεί να επιτρέψει την ίασή της.

Προληπτικός έλεγχος

Ένας συνήθης προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την πλήρη ουρολογική μελέτη και επιπλέον εξέταση ούρων, μέτρηση κρεατινίνης για να εκτιμηθεί η νεφρική λειτουργία και τέλος μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και του fPSA

Στην περίπτωση που τα ευρήματα θεωρηθούν ύποπτα, κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη. Η Βιοψία του προστάτη είναι μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση κατά την οποία λαμβάνονται μικρά δείγματα του προστατικού αδένα με τη βοήθεια του υπερήχου και διαμέσου του ορθού. Είναι μία καλά ανεκτή εξέταση η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι σχετικά περιορισμένες (ορμονοθεραπεία και στη συνέχεια χημειοθεραπεία, σπανιότερα ανακουφιστική χειρουργική θεραπεία), ενώ στα πρώτα στάδια της νόσου είναι περισσότερες. Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας γίνεται πάντα ύστερα από επιμελή αξιολόγηση του σταδίου της πάθησης, της γενικής υγείας του ασθενούς και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του.
Οι πιο συχνές μορφές θεραπείας για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

Ενεργητική παρακολούθηση/επιτήρηση

Ενεργός παρακολούθηση συνίσταται στον τακτικό έλεγχο κάθε 3-6 μήνες, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι πάθηση που εξελίσσεται αργά. Η επιλογή αυτή αξιολογείται με βάση τα χαρακτηριστικά ευρήματα της βιοψίας και απευθύνεται σε ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κατανοούν την επιλογή αυτής της μεθόδου.

Χειρουργική

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σήμερα αποτελεί την καλύτερη μέθοδο χειρουργικής θεραπείας του προστάτη αφού εγγυάται άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα υψηλότερα ποσοστά διατήρησης των νεύρων της στύσεως αλλά και εγκράτειας. Παράλληλα αποτελεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει 24-48 ώρες στο Νοσοκομείο ενώ μειώνεται σημαντικά ο πόνος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. Κατά τη διάρκεια της ριζικής προστατεκτομής, το σύνολο του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και σε  κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες (λεμφαδενεκτομή).

Για να μπορεί να γίνει αυτή η σοβαρή χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει  ο ασθενής να είναι σε καλή γενική κατάσταση.

Ακτινοθεραπεία του προστάτη

Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία. Πολλές φορές, τα 2 αυτά είδη ακτινοβολιών χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest