Γυναικεία Ακράτεια Ούρων

Με το όρο γυναικεία ακράτεια ούρων εννοούμε την απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων. Είναι γεγονός ότι η ακράτεια ούρων εμφανίζεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό, λόγω της ανατομίας του πυελικού εδάφους αυτών.

Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα σύμπτωμα κι όχι πάθηση, όπως λανθασμένα πιστεύεται, το οποίο συνοδεύεται από αίσθημα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ποια τα είδη της ακράτειας ούρων;

Η ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να διακριθεί σε τρία είδη:

  • Ακράτεια προσπάθειας: Όταν η απώλεια ούρων οφείλεται σε κάποια φυσιολογική σωματική προσπάθεια, όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η άρση βάρους.
  • Επιτακτική ακράτεια: Το είδος αυτό συνοδεύεται από ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση, την οποία η γυναίκα αδυνατεί να αναστείλει.
  • Μικτή ακράτεια: Πρόκειται για συνδυασμό των δύο παραπάνω μορφών. Σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες αδυνατούν να συγκρατήσουν τα ούρα ταυτόχρονα λόγω σωματικής δραστηριότητας και επιτακτικής ούρησης

 

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία ακράτεια ούρων;

Ο τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της γυναικείας ακράτειας. Η Ουρολόγος Ματίνα Βλάχου, θα σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία, μετά από ενδελεχή εξέταση και ταξινόμηση του είδους της ακράτειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ασθενείς με επιτακτική ακράτεια συστήνεται η φαρμακευτική αντιμετώπιση, ενώ η ακράτεια κατά την προσπάθεια αντιμετωπίζεται κυρίως επεμβατικά.

 

Αντιμετωπίστε την Ακράτεια τώρα

Χωρίς Νυστέρι

Χωρίς Φάρμακα

Ανώδυνα και Αποτελεσματικά

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική θεραπεία αφορά ασθενείς με ήπιας μορφής ακράτεια και είναι δυνατό να περιορίσει την έκταση του προβλήματος. Σε πρώτο στάδιο συστήνονται ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που στηρίζουν τον σφιγκτήρα, όπως για παράδειγμα οι ασκήσεις Kegel ή οι ενδοκολπικοί κώνοι. Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι η παράταση του διαστήματος μεταξύ των ουρήσεων. Ακόμη, η συντηρητική θεραπεία συνίσταται στην ηλεκτρική διέγερση του πελματικού νεύρου, τον προγραμματισμό των επισκέψεων στην τουαλέτα αλλά και την χορήγηση νέας γενιάς αντιχολινεργικών φαρμάκων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις σοβαρής ακράτειας ή αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση. Η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης ΤΟΤ αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας προσπαθείας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία τοποθετείται μια λωρίδα στη βάση της ουρήθρας. Η ταινία αυτή δρα υποστηρικτικά του κάτω τμήματος της ουρήθρας, αποτρέποντας έτσι την ακράτεια. Η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης είναι μια αναίμακτη και άμεση μέθοδος, για την οποία απαιτείται μόνο μια μικρή τομή. Η μέθοδος αυτή συνδέεται με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αρκεί να μην υπάρχει χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Στην τελευταία περίπτωση η επιλογή πυελικού πλέγματος είναι αποτελεσματικότερη.

 

Μη επεμβατική κολπική θεραπεία – FRACTIONAL LASER CO2

Η ακράτεια ούρων είναι συχνά επακόλουθο της κολπικής χαλάρωσης. Η εφαρμογή του Fractional Laser Co2 αποτελεί μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία που στοχεύει στην ανάπλαση του κόλπου και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων επιτακτικής ούρησης.

Κατά την θεραπεία αυτή, γίνεται χρήση των πολλαπλών στηλών ενέργειας laser, προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και την αναγέννηση του κολπικού ιστού. Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη, ανώδυνη και μικρής διάρκειας, ενώ προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι η ασφάλεια της μεθόδου επιτρέπει το συνδυασμό της και με άλλες θεραπείες. Συνηθέστερα και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, στο Ινστιτούτο μας, συνδυάζουμε με θεραπείες βλαστοκυττάρων ή PRP ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται ισχυρή αναγεννητική δράση. Μάλιστα, έχοντας ,μία από τις μεγαλύτερες σειρές ασθενών, πρωτοπορούμε στις Αναγεννητικές Τεχνικές, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε επιλεγμένες ασθενείς!

Η Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαγνωστική διαδικασία, προσφέροντας έτσι την αποτελεσματικότερη θεραπεία. Η ιατρός Ματίνα Βλάχου είναι ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Laser Urology Institute, ενός υπερσύγχρονου Ουρολογικού Ινστιτούτου με σεβασμό προς τον άνθρωπο.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest