ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΔΕΥΤ-ΠΑΡΑΣΚ 10.00-20.00): 210 55 65 454

Φίμωση & Παραφίμωση

Όταν ένας άνδρας πάσχει από φίμωση, ουσιαστικά αδυνατεί να τραβήξει το δέρμα της άκρης του πέους και να αποκαλύψει τη βάλανο (κεφάλι του πέους). Ανάλογα την βαρύτητα μπορεί η βάλανος να αποκαλύπτεται λίγο και με προσπάθεια ή να μην αποκαλύπτεται καθόλου. Έτσι ακόμη και κατά την επαφή ή την ούρηση, το δέρμα καλύπτει τη βάλανο και μένει ένας μικρός δρόμος για να βγαίνουν, συχνά με δυσκολία,  τα ούρα και το σπέρμα.

Η φίμωση είναι είτε συγγενής (απο τη γέννηση ), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή).

Παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης είναι:

Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία : μικροβιακής αλλά κυρίως μυκητιασικής αιτιολογίας βαλανοποσθίτιδες που δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τις σημαντικότερες αιτίες  δημιουργίας φλεγμονών στην περιοχή και κατ΄ επέκταση φίμωσης. Μάλιστα συχνά η εμφάνιση της φίμωσης γίνεται αιτία να διαγνωστεί ένας Σακχαρώδης Διαβήτης που ο ασθενής αγνοούσε.

Οι συνέπειες της φίμωσης είναι ποικίλες και συνήθως αφορούν:

  • Υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας
  • Πόνο και δυσχέρεια κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πόνο στη σεξουαλική επαφή και  απώλεια της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
  • Πλήρης  απόφραξη του δέρματος με αποτέλεσμα ακόμα και την αδυναμία ούρησης
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση, λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη
  • Παραφίμωση
  • Ανάπτυξη καρκίνου πέους, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια.

Θεραπεία της Φίμωσης

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Η φαρμακευτική θεραπεία της Φίμωσης μπορεί να γίνει είναι στο αρχικό στάδιο και όταν  οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής. Σημαντικό επίσης στο στάδιο αυτό είναι η διόρθωση προδιαθεσικών παραγόντων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η περιτομή είναι η επέμβαση που αντιμετωπίζεται χειρουργικά η φίμωση. Αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί μία λεπτή πλαστική αποκατάσταση ακροποσθίας. Είναι πολύ σημαντικό η τεχνική να εξατομικεύεται ανά ασθενή ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Συνήθως, γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Κάποιες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι σπάνιες (αιμάτωμα, μόλυνση τραύματος). Η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και βελτιώνει σημαντικά το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.