Η Ουρολογία είναι η ειδικότητα που επωφελήθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογική εξέλιξη στην Ιατρική.

TURis προστατεκτομή, Holmium Laser, Greenlight Laser, HD Ενδοσκοπική Χειρουργική, NBI, Ρομποτική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική και TUR είναι η νέα ατζέντα της σύγχρονης Ουρολογικής Χειρουργικής που συνιστά την Ελάχιστα Επεμβατική Ουρολογική Χειρουργική.

Πράγματι, οι ενδοσκοπήσεις με εύκαμπτα, ατραυματικά εργαλεία, η Λαπαροσκόπηση και τελευταία η Ρομποτική Χειρουργική, άλλαξαν ριζικά τη χειρουργική βαρύτατων ουρολογικών επεμβάσεων.

Οι περισσότερες βαριές ανοιχτές επεμβάσεις μετατράπηκαν σε ελάχιστα επεμβατικές και οι ασθενείς επιστρέφουν το πολύ σε λίγες μέρες στο σπίτι τους , σε άριστη βιολογική ισορροπία ακόμη και μετά από ριζικές χειρουργικές πράξεις.

Χειρουργική μίας ημέρας

Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός Ουρολογικών επεμβάσεων πραγματοποιείται χωρίς να χρειάζεται διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο.

day clinic

Αυτό συμβαίνει γιατί η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη χειρουργική επιτρέπει την ελάχιστη βιολογική καταπόνηση του οργανισμού κατά την επέμβαση και έτσι ο ασθενής μπορεί να εξέλθει, με ασφάλεια την ίδια μέρα από το Νοσοκομείο. Τέτοιες επεμβάσεις είναι για παράδειγμα η αποκατάσταση της κιρσοκήλης, η βιοψία του όρχι, ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης λίθων των νεφρών, πολλές περιπτώσεις TURis προστατεκτομής κ.α.

Η TURis προστατεκτομή αποτελεί, στις μέρες μας, τον «χρυσό κανόνα» στη Χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Πρόκειται για μία αναίμακτη ελάχιστα επεμβατική τεχνική που μας επιτρέπει να αφαιρούμε «ευγενικά» τον προστατικό ιστό ελαχιστοποιώντας τον πόνο και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Πρόκειται για ογκίδια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως και πλέον είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά χωρίς να απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Το συχνότερο σύμπτωμά τους είναι η αιματουρία ενώ για τη διάγνωσή τους απαιτείται να προηγηθεί κυστεοσκόπηση.

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο οπτικών ινών με το οποίο είναι δυνατόν
να πραγματοποιηθεί με ανώδυνο τρόπο η κυστεοσκόπηση, μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση που, συνηθέστερα, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της αιματουρίας και τη διάγνωση και παρακολούθηση των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστεως.

Η νεφρολιθίαση, πιο γνωστή ευρέως ως «πέτρες στους νεφρούς», έχει βασικότερη εκδήλωσή της τον κολικό του νεφρού.

Στο ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διάγνωσης της πάθησης ενώ η αντιμετώπιση της λιθίασης γίνεται αποτελεσματικότερα με τη laser ενδοσκοπική (χωρίς τομές ή οπές) λιθοτριψία όπου επιτρέπεται και η αφαίρεση των συγκριμάτων της πέτρας, ενώ ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο ακόμη και την ίδια μέρα της επέμβασης.

Η υπογονιμότητα είναι μία υπόθεση που αφορά το ζευγάρι. Στα υπογόνιμα ζευγάρια, ένα ποσοστό γύρω στο 35% οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Το συνηθέστερο αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη. Για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας υπάρχουν πολλές λύσεις που όμως θα πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Μελέτη Λειτουργίας Ουροδόχου Κύστεως

(Ουροροομετρία, Ουροδυναμική μελέτη)

Η μελέτη της συμπεριφοράς της ουροδόχου κύστεως, τόσο όταν γεμίζει αλλά και όταν αδειάζει, μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις παθήσεις της ίδιας, γειτονικών οργάνων (π.χ. υπερτροφία προστάτη, στένωμα ουρήθρας) αλλά και συστηματικών παθήσεων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας)