Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων ουσιαστικά είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για ένα σύμπτωμα. Είναι ένα σύμπτωμα όπως ο πυρετός. Ο ίδιος ο πυρετός δεν είναι πάθηση, αντιθέτως πολλές παθήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρετό.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ακράτεια. Πολλές παθήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν ακράτεια. Είναι σημαντικό να ταυτοποιήσουμε τη μορφή της ακράτειας τόσο γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε μία πάθηση που ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, λιθίαση) αλλά και για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά.

Ακράτεια:
Σύμπτωμα και όχι νόσος

Οι βασικές μορφές ακράτειας είναι :

  • Η Ακράτεια προσπαθείας όταν χάνουμε ούρα όπως για παράδειγμα στο βήχα, όταν σηκώνουμε βάρος κλπ.
  • Η επιτακτική ακράτεια, όταν η ανάγκη για ούρηση είναι αδύνατον να αναβληθεί
  • Η μικτή ακράτεια που είναι συνδυασμός των δύο παραπάνω μορφών.

Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς είτε φαρμακευτικά είτε επεμβατικά, πάνω από τις μισές περιπτώσεις δεν απευθύνονται καν στον Ουρολόγο.

Γιατί είναι σημαντικό να ταυτοποιήσουμε τη μορφή της ακράτειας;

Ενδεικτικά, με το σύμπτωμα της ακράτειας μπορεί να εκδηλωθούν σημαντικές παθήσεις όπως:
  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, μπορεί να κρύβεται πίσω από μία αδυναμία συγκράτησης των ούρων καθώς και έντονη και αδικαιολόγητη ανάγκη ούρησης
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να εκδηλωθεί με απώλειες ούρων λόγω υπερπλήρωσης της κύστεως. Με απλά λόγια η κύστη γεμίζει και ο ασθενής δεν το αντιλαμβάνεται σωστά
  • Λιθίαση της κύστεως ή του ουρητήρα, που μπορεί να εκδηλωθεί με απώλειες λόγω αδυναμίας συγκράτησης των ούρων
  • Κυστίτιδα οποιασδήποτε μορφής, η κυστίτιδα είτε οξεία είτε χρόνια, με μικρόβια ή χωρίς δημιουργεί μία έντονα ερεθιστική λειτουργία που έχει συνηθέστερη εκδήλωση τις ακούσιες απώλειες ούρων.
  • Παθήσεις των γύρω οργάνων (πχ ένας όγκος της μήτρας ή του εντέρου, μια σοβαρή κολίτιδα) μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να εκδηλωθούν με απώλειες ούρων
  • Πίεση των νεύρων και του Νωτιαίου μυελού π.χ. από κάποιον όγκο, από ένα παθολογικό κάταγμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως και αντίστοιχες ακούσιες απώλειες ούρων.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest