Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.

Δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για ένα σύμπτωμα, όπως ο πυρετός.

Ο ίδιος ο πυρετός δεν είναι πάθηση, αντιθέτως πολλές παθήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με την ακράτεια. Η εξασθένιση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης, είναι δυνατόν να οφείλεται σε, άλλες υποκείμενες παθήσεις , και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία της ακράτειας. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, καθώς πολλοί είναι οι άνδρες και ακόμη περισσότερες οι γυναίκες που πλήττονται από συμπτώματα ακράτειας ούρων. Η διαρροή ούρων συνοδεύεται από αισθήματα άγχους και συγκρατεί τους πάσχοντες από καθημερινές δραστηριότητες. Αν και πρόκειται για μια κατάσταση η οποία θεραπεύεται άμεσα και ανώδυνα, οι περισσότεροι ασθενείς δεν απευθύνονται στον Oυρολόγο.

Ακράτεια ούρων – Σύμπτωμα και όχι νόσος

Ακράτεια ούρων: Πού οφείλεται;

Η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Οι συνηθέστεροι λόγοι που προκαλούν την ακράτεια ούρων είναι η εξασθένηση των μυών της ουροδόχου κύστης και του πυελικού εδάφους καθώς και η απώλεια των νευρών που ελέγχουν αυτούς τους μύες. Οι παραπάνω αλλαγές επισυμβαίνουν στο σώμα:

  • Κατά την εγκυμοσύνη και τον φυσιολογικό τοκετό
  • Με την πάροδο των χρόνων (γήρανση)
  • Κατά την εμμηνόπαυση
  • Μετά από υστερεκτομή
  • Σε ασθενείς νευρολογικών παθήσεων (σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον)
  • Σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης
  • Σε ασθενείς με λιθίαση

Πώς διαγιγνώσκεται η ακράτεια ούρων;

Για την έγκυρη διάγνωση απαιτείται η λήψη ενός πλήρους ιστορικού, καθώς και η κλινική εξέταση του ασθενή. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί η κατάσταση του κάθε ασθενούς, βάση εργαστηριακών εξετάσεων (καλλιέργεια ούρων και αιματολογικές) αλλά και απεικονιστικού ελέγχου (υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης και γεννητικών οργάνων). Σε ορισμένους ασθενείς ενδέχεται να ζητηθεί μια ενδοσκοπική εξέταση, η κυστεοσκόπηση, προκειμένου να παρατηρηθεί η δομή και η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Τέλος, ο ουροδυναμικός έλεγχος αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διερεύνηση της ακράτειας, καθώς μας επιτρέπει να μελετήσουμε τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Η Ουρολόγος, έχοντας αξιολογήσει πλήρως την κατάσταση του ασθενή, ταξινομεί το είδος της ακράτειας και προτείνει την βέλτιστη θεραπευτική μέθοδο. Συχνά, το σύμπτωμα της ακράτειας αποτελεί την αφορμή προκειμένου να εντοπισθεί μια πάθηση η οποία δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη. Η έγκαιρη διάγνωση και ταυτοποίηση της μορφής της ακράτειας μας επιτρέπει τόσο την διάγνωση κάποιας σημαντικής πάθησης σε πρώιμο στάδιο, όσο και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Ποια τα είδη της ακράτειας;

Το είδος της ακράτειας είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή διαχείριση αυτού του συμπτώματος. Τα είδη της ακράτειας είναι:

  1. Ακράτεια προσπαθείας: ίσως είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απώλειας ούρων. Συμβαίνει κυρίως όταν βήχουμε , φταρνιζόμαστε γελάμε ή σηκώνουμε βάρος. Μπορεί να εμφανισθεί σποραδικά ακομη και σε μικρές ηλικίες. Συνήθως οφείλεται σε παθήσεις που προσβάλουν τον σφιγκτήρα
  2. Επιτακτική ακράτεια: αυτή η μορφή ακράτειας χαρακτηρίζεται από μία έντονη, επείγουσα, σχεδόν ξαφνική επιθυμία για ούρηση. Σε αυτήν την περίπτωση η απώλεια ούρων, γίνεται κατά τη διαδρομή για την τουαλέτα. Είναι σημαντικότατη μορφή ακράτειας που πρέπει ενδελεχώς να διερευνάται, αφού μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως.
  3. Ακράτεια από υπερπλήρωση: χαρακτηριστικό αυτής της μορφής είναι η χρόνια επίσχεση ούρων. Δηλαδή, η κύστη είναι σταθερά γεμάτη και κάθε μικρή ποσότητα ούρων που προστίθεται σε αυτή, υπερχειλίζει και αποβάλλεται χωρίς τη θέληση του ασθενούς.

 

Ποια η θεραπεία της ακράτειας ούρων;

Για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων υπάρχει πληθώρα θεραπευτικών επιλογών που προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή θεραπεία είναι η ταξινόμηση της ακράτειας. Ανάλογα το είδος της ακράτειας, επιλέγεται και η αντίστοιχη θεραπεία:

Τις περισσότερες φορές επιλέγεται η φαρμακευτική αντιμετώπιση, κατά την οποία χορηγούνται στον ασθενή αντιχολινεργικά φάρμακα. Στόχος της θεραπείας είναι η αναστολή των συσπάσεων της κύστης. Σε άλλες περιπτώσεις επιλέγεται η επεμβατική θεραπεία. Η επικρατέστερη μέθοδος αντιμετώπισης της ακράτειας προσπάθειας για παράδειγμα είναι η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης. Η μέθοδος αυτή συνδέεται με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αρκεί να μην υπάρχει χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Στην τελευταία περίπτωση η επιλογή πυελικού πλέγματος είναι αποτελεσματικότερη. Η ακράτεια από υπερπλήρωση απαιτεί λύση του υποκυστικού ανατομικού ή λειτουργικού κωλύματος.

Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ακράτειας φαίνεται να κερδίζουν οι αναγεννητικές θεραπείες όπως το κολπικό Laser CO2, το PRP και η ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων! Μάλιστα, οι θεραπείες αυτές μπορούν να  χρησιμοποιηθούν σε επιλεγμένες ασθενείς με πρόδρομα σημεία ακράτειας για προληπτικούς λόγους. Είναι ασφαλείς θεραπείες που δεν απαιτούν νοσηλεία και γίνονται σε επίπεδο ιατρείου!

 

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Ματίνα Βλάχου έχει ειδικευθεί στην αποκατάσταση της ακράτειας και υπήρξε πρωτοπόρος στις εφαρμογές κολπικού Laser,  PRP και  ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων  και στο Ουρολογικό Ινστιτούτο Laser, με τεχνολογία αιχμής πραγματοποιείται ουροροομετρία και ουροδυναμική μελέτη για τη διάγνωση και παρακολούθηση της ακράτειας!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.
w
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Pin It on Pinterest