Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

Tι είναι η κυστεοσκόπηση

Tι είναι η κυστεοσκόπηση

Τί είναι η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση κατά την οποία ο Ουρολόγος επισκοπεί την ουροδόχο κύστη (επισκόπηση της κύστεως), που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στην συνέχεια η ουροδόχος κύστη. Στις γυναίκες η εξέταση είναι πιο απλή, καθώς το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά.

Παλαιότερα, η κυστεοσκόπηση ελέγχου ήταν μια δυσάρεστη εξέταση για τον ασθενή αφού τα ευρέως χρησιμοποιούμενα κυστεοσκόπια ήταν μεταλλικά και μεγάλης διαμέτρου, ενώ για τη διενέργεια ανώδυνης εξέτασης απαιτείτο γενική αναισθησία.

Σήμερα, με την εξέλιξη των διαγνωστικών εργαλείων, η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται πλέον εντελώς ανώδυνα και ατραυματικά.

Το κυστεοσκόπιο είναι ένα εργαλείο εφοδιασμένο με ειδικό φωτισμό, οπτική κάμερα, και ψηφιακή καταγραφή εικόνας, ενώ υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η οδός αλλά και η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της.

Εφαρμόζεται τοπικά αναισθητικό gel και μετά από 10 λεπτά εισάγεται το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο στην ουρήθρα του ασθενούς με λεπτούς χειρισμούς.

Στο Ινστιτούτο μας η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται:

Α. Με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο οπτικών ινών: Εισάγεται από την ουρήθρα του ασθενούς, εύκολα και ανώδυνα, λόγω της ελαστικότητας των οπτικών ινών, του μικρού του διαμετρήματος και του μαλακού υλικού κατασκευής του. Ακολουθεί εύκολα τις φυσιολογικές καμπύλες του σώματος και γίνεται εύκολα ανεκτό από τον ασθενή. Με λεπτούς χειρισμούς, το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο δίνει τη δυνατότητα στη γιατρό να ελέγξει την ουρήθρα σε όλο το μήκος της, τον προστάτη αδένα και την ουροδόχο κύστη.

β. Με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο chip on the tip: Πρόκειται για τελευταίας γενιάς, κορυφαίας ευκρίνειας και ανάλυσης εύκαμπτο κυστεοσκόπιο με τεχνολογία chip on the tip και εργονομική σχεδίαση, που συμβάλλει καθοριστικά στην πραγματοποίηση ατραυματικών χειρισμών και ελιγμών.

Γ. Με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο chip on the tip μίας χρήσης, που επιπλέον των πλεονεκτημάτων Το Laser Urology Institute και τα παραρτήματά του διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις προδιαγραφές για την πραγματοποίηση της εξέτασης σε περιβάλλον ιατρείου με απόλυτη ασφάλεια και άνεση για τον ασθενή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης εύκαμπτου κυστεοσκοπίου;

Συνοπτικά, η κυστεοσκόπηση στο Laser Urology Institute:

 • Είναι ανώδυνη
 • Άριστα ανεκτή από τον ασθενή
 • Aτραυματική
 • Δεν απαιτεί γενική ή περιοχική αναισθησία
 • Δεν απαιτεί νοσηλεία
 • Διαρκεί περίπου 10 λεπτά
 • Επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του

Σημειώνεται ότι η κυστεοσκόπηση δεν μπορεί να διενεργηθεί σε περίπτωση ύπαρξης ενεργής ουρολοίμωξης.

Πότε είναι απαραίτητη η κυστεοσκόπηση;

Για τη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως:

 • Αιματουρία
 • Ακράτεια ούρων
 • Επώδυνη ούρηση
 • Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
 • Στένωση ουρήθρας

Κυστεοσκόπηση και Αιματουρία

Η αιματουρία, μικροσκοπική ή μακροσκοπική, είναι ένα σύμπτωμα και όχι μία νόσος. Απαιτεί ενδελεχή διερεύνηση από τον Ουρολόγο, αφού συχνά συνοδεύει εκτός από τις απλές παθήσεις (απλή κυστίτιδα, κολικό νεφρού) και τις κακοήθειες του ουροποιητικού.

Η κυστεοσκόπηση ήταν και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της διερεύνησης της αιματουρίας. Σήμερα που πραγματοποιείται, πλέον, ανώδυνα και σε επίπεδο ιατρείου δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή που επισκέπτεται ένα οργανωμένο ουρολογικό ιατρείο, να φτάνει άμεσα και έγκαιρα στη διάγνωση, συχνά από την πρώτη επίσκεψη.

Ειδικά όταν μιλάμε για κακοήθειες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή που οδηγεί στην πλήρη ίαση.

H Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Βλάχου Ματίνα, Διευθύντρια του METROPOLITAN HOSPITAL και ιδρύτρια του Ουρολογικού Ινστιτούτου, είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.) και ακολουθεί όλα τα διεθνή πρότυπα σε κάθε θεραπευτική προσέγγιση, κάνοντας χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.

 

WebMaster