
Ένας αισιόδοξος οδηγός για τον προστάτη σου | Esquire Οκτώβριος 2019
Πρώτα τα κακά νέα: Κάθε άντρας είναι πιθανό, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών, να χρειαστεί να υποβληθεί σε αφαίρεση του προστάτη.
Τώρα τα καλά νέα: Οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι είναι δυνατόν να αναδείξουν τις παθήσεις του προστάτη από πολύ νωρίς. Οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι πολλές, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό, όπως επισημαίνει η χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Ματίνα Βλάχου, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι και όλο και πιο νέοι άντρες προσέρχονται στο ουρολογικό ιατρείο ευαισθητοποιημένοι πια για την πραγματοποίηση προληπτικού ελέγχου του προστάτη. Μάλιστα, χάρη στο σύγχρονο εξοπλισμό, το σύνολο της μελέτης των νεφρών, της κύστης και του προστάτη από αρχιτεκτονικής αλλά και από λειτουργικής πλευράς μάς βοηθά με τα χρόνια να αντιλαμβανόμαστε τις παθολογικές μεταβολές τους πριν αυτές εξελιχθούν.
Η γιατρός Ματίνα Βλάχου έχει ακόμη καλύτερα νέα. Στην περίπτωση που χρειαστεί ένας άντρας να αφαιρέσει για κάποια πάθηση τον προστάτη του, ακόμη κι αν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, οι νέες μέθοδοι προστατεκτομής υπόσχονται μικρή επεμβατικότητα, άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα και πολύ καλή ποιότητα ζωής. Αρκεί να εμπιστευτείς την αξιόπιστη διάγνωση του γιατρού σου και να υποβληθείς έγκαιρα στις καινοτόμες μεθόδους προστατεκτομής που πιθανώς να σου συστήσει.
Οι νέες μέθοδοι
> GreenLight Laser: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη προκαλώντας εξάχνωση του ιστού. Συνήθως απαιτείται μία μέρα νοσηλεία ή και λιγότερο.
> TURis: Gold standard στη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη με τεχνολογία plasma εξάχνωσης και δυνατότητα λήψης υλικού για βιοψία.
> Ρομποτική: Ριζική αφαίρεση του προστάτη αδένα όταν ο τελευταίος παρουσιάζει ανάπτυξη καρκίνου. Η αφαίρεση γίνεται μέσω μικρών οπών 1 – 2 εκατοστών με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.
«Οι τρεις παραπάνω επεμβάσεις ανήκουν στο φάσμα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών νέας γενιάς, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τα διεγχειρητικά συμβάντα και ελαχιστοποιούν τα μετεγχειρητικά» επισημαίνει η γιατρός.
Η ίδια μαζί με τους συνεργάτες της αφιερώνουν πολύ χρόνο στην τέλεια χαρτογράφηση του συνόλου της υγείας του ασθενούς δημιουργώντας ένα απόλυτα εξατομικευμένο πλάνο για τις περιεγχειρητικές και τις διεγχειρητικές ενέργειες συνδυαστικά με το state of the art εξοπλισμό του χειρουργείου. «Ενημερώνουμε αναλυτικά τον ασθενή, ακριβώς για να κατανοήσει ότι με τη δική του συνεργασία το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα θα είναι άρτιο» λέει η ειδικός και προσθέτει: «Η εφαρμογή αναπλαστικών θεραπειών προεγχειρητικά, τόσο φαρμακευτικά όσο και με συνδυασμούς βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε να εξαλειφθεί το περιεγχειρητικό στρες, η ενδελεχής έρευνα των ευαίσθητων αγγειακών δομών του πέους ώστε να μην καταπονηθούν κατά την επέμβαση αλλά και η χρήση κυμάτων eswp ή οι θεραπείες ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων κατά την περίοδο πριν αλλά και μετά την προστατεκτομή ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ανάπλασης, δημιουργίας νέων αγγείων ενεργοποίησης των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης και αναζωογόνησης του ιστού του πέους προστατεύοντας και προετοιμάζοντας τον ασθενή καλύτερα για τις μετεγχειρητικές μεταβολές.
Όλα αυτά οδηγούν σε επιτυχημένο αποτέλεσμα, που διασφαλίζει την καλή έκβαση της επέμβασης και της υγείας του ασθενούς, αλλά και ειδικότερα την ενεργή διατήρηση της στύσης του».