Μενού

Μειωμένη Γονιμοποιητική Ικανότητα στον Άνδρα

 

Η υπογονιμότητα είναι μία υπόθεση που αφορά το ζευγάρι και όχι κάθε μεμονωμένα στον άνδρα ή τη γύναίκα. Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 1 στα 3 ζευγάρια θα αντιμετωπίσει έστω και μικρά προβλήματα υπογονιμότητας, ποσοστό το οποίο μπορεί να αυξάνει με αναλογικά με την ηλικία του ζεύγους.

Στις περιπτώσεις αυτές, το 30-40% οφείλεται μόνο στον αντρικό παράγοντα (αντρική υπογονιμότητα).

Στη διερεύνηση της αντρικής υπογονιμότητας, πρωταρχικό ρόλο παίζει η σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση.

Κατά τη λήψη του ιστορικού θα ανζητηθούν αιτίες της υπογονιμότητας που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παρωτίτιδα, προηγηθέν χειρουργείο στο ανδρογεννητικό σύστημα, καθώς και σεξουαλικό ιστορικό.

Επίσης, θα ληφθούν πληροφορίες για τυχόν βλαπτικούς περιβαλλοντολογικούς ή και εργασιακούς παράγοντες, όπως συχνή επαφή με  οργανικά διαλύματα, βαφές, θερμότητα,  προϊόντα ελαίων, βαφές και βαρέα μέταλλα.

Ορισμένα φάρμακα που έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη σπερματογένεση είναι η σπιρονολακτόνη (διουρητικό), αναστολείς διαύλων ασβεστίου (αντι-υπερτασικό), αντι-ανδρογόνα, νιτροφουραντοΐνη (αντιβιοτικό) σε υψηλή δόση, σιμετιδίνη (γαστροπροστατευτικό), κυκλοσπορίνη (ογκολογικό), κολχικίνη (αντιφλεγμονώδες) και ερυθρομυκίνη (αντιβιοτικό).

Κατά την κλινική εξέταση, θα ελεγχθεί η αρχιτεκτονική  αρτιότητα του γεννητικού συστήματος, η πιθανή ύπαρξη κιρσοκήλης,  ενώ  θα εξεταστούν και τα δευτερογενή σεξουαλικά χαρακτηριστικά, όπως η τριχοφυΐα, η μυϊκή μάζα και η χροιά της φωνής.

Βασικό εργαλείο στον έλεγχο της γονιμότητας του άντρα είναι το σπερμοδιάγραμμα. Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια πολύ απλή εξέταση, με την οποία ελέγχεται η γονιμότητα του άνδρα.

 

Η παραγωγή σπερµατοζωαρίων  είναι μία πολύπλοκη διαδικασία η οποία επηρεάζεται εύκολα από μεταβολές της γενικής βιολογίας του σώματος.

Όταν  επηρεάζεται η  γενική υγεία, ακόμα και από ένα απλό κρυολόγηµα ή μια περίοδο έντονης ψυχοσωματικής κόπωσης η σπερµατογένεση επηρεάζεται  για περίπου 3 µήνες.

Επίσης η  λήψη φαρµάκων, όπως τα αντιβιοτικά µπορούν να την επηρεάσουν για το διάστημα που χρησιμοποιούνται  .

Επομένως για να αποτελέσει το σπερμοδιάγραμμα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του Ουρολόγου θα πρέπει αυτό να γίνεται υπό ειδικές συνθήκες και με επιμελή μελέτη από τον ειδικό μελετητή του σπέρματος .

Πράγματι, η εξέταση γίνεται πάντα υπό συγκεκριμένες συνθήκες για τις οποίες ενημερώνεται αναλυτικά ο άνδρας που πρόκειται να υποβληθεί σε αυτή.

Εξάλλου η εγκυρότητα του αποτελέσματος θα προσδιορίσει την κατάλληλη διαχείρηση και τελικά επίτευξη του στόχου που είναι η βελτίωση της γονιμοποιητικής ικανότητας.

Η ανδρική  υπογονιμότητα είναι μία κατάσταση που απαιτεί επιμελή διερεύνηση. Οι αιτίες της μπορεί να είναι περισσότερες της μιας, με συχνότερη αυτή της κιρσοκήλης. Παρόλα αυτά οι δυνατότητες αντιμετώπισής της είναι πολλές αρκεί το ζευγάρι να συμβουλευτεί τον Ουρολόγο και να ακούσει τις προτάσεις του.