Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ PIG TAIL

PIG TAIL 1

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από το δίκτυο αποχέτευσης των ούρων. Βασικό δομικό στοιχείο του δικτύου αυτού είναι οι ουρητήρες οι οποίοι οδηγούν τα ούρα από τον κάθε νεφρό, στην ουροδόχο κύστη ώστε από την τελευταία να εξέλθουν από το σώμα.

Οι ουρητήρες είναι δύο λεπτά σωληνάκια που συνδέουν τον κάθε νεφρό με την ουροδόχο κύστη και επομένως διατρέχουν το πίσω μέρος της κοιλιάς, δίπλα σχεδόν από τη σπονδυλική στήλη.

Κάθε φορά που ο αυλός τους αποφράσσει πχ

  • Από μία πέτρα
  • Από έναν ενδοαυλικό όγκο
  • Από ένα πήγμα
  • Από ένα στένωμα

Ή κάθε φορά που ο αυλός τους πιέζεται από έξω και κλείνει π.χ.

  • Από έναν όγκο (εντέρου, μήτρας προστάτη κλπ)
  • Από ένα αιμάτωμα (τραύμα)
  • Από μία ουλή (μετεγχειρητική)
  • Από οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση

Τότε κινδυνεύει να χαθεί η λειτουργία του αντίστοιχου νεφρού και να οδηγηθεί ο νεφρός αυτός σε ανεπάρκεια. Σε περίπτωση που υπάρχει αντίστοιχη  βλάβη και στον άλλο νεφρό ή στην περίπτωση μονόνεφρου, τότε εγκαθίσταται οξεία νεφρική ανεπάρκεια στον ασθενή.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση απαιτείται προσωρινή λύση της απόφραξης ώστε να διαφυλαχθεί η νεφρική λειτουργία μέχρι να αντιμετωπισθεί μόνιμα η αιτία.

Η λύση αυτή έρχεται με τη χρήση του  ουρητηρικού καθετήρα (pig tail), ενός λεπτού, αυτοσυγκρατούμενου λεπτού και ατραυματικού σωλήνα ο οποίος τοποθετείται μέσα στον ουρητήρα εξασφαλίζοντας τη βατότητα του αυλού του για τα ούρα.

Υπάρχουν διάφορές μεταξύ των ουρητηρικών καθετήρων στο υλικό, το μέγεθος και τη διάρκεια που μπορούν να παραμείνουν στο σώμα,  ώστε να επιλέγεται εξατομικευμένα η ιδανικότερη λύση για κάθε ασθενή.

Η τοποθέτηση του ουρητηρικού καθετήρα πρέπει να γίνεται με λεπτότητα και ακρίβεια. Δεν απαιτείται τομή ή οπή στο σώμα και δεν χρειάζονται ράμματα ενώ για την ακρίβεια των χειρισμών απαιτείται πλήρης ακινησία που εξασφαλίζεται με καταστολή ή αναισθησία. Επιλέγονται λεπτά ενδοσκόπια που κατευθύνουν διαμέσου της φυσικής οδού εξόδου των ούρων, υπό όραση το  pig tail, ενώ σε κάθε βήμα επιβεβαιώνεται ακτινοσκοπικά η οδός προώθησης, η ακριβής θέση του υλικού και η ακεραιότητα του ουροποιητικού. Μετά την τοποθέτηση ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη συνήθη του δραστηριότητα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εντελώς ατραυματικό και συμβατό με τις ανατομικές δομές υλικό, υπάρχει μία σειρά ήπιων συμπτωμάτων που συνιστούν τη σχετιζόμενη με το ξένο σώμα νοσηρότητα. Αυτά είναι έπειξη για ούρηση, συχνουρία, μικρής έντασης άλγος και αιματουρία. Τα συμπτώματα αυτά  μπορούν να υφεθούν με την κατάλληλη αγωγή και σε καμία περίπτωση δεν απαιτούν περαιτέρω χειρισμό.

Η τοποθέτηση του pig tail είναι μία σημαντική διαδικασία και συχνά επιλέγεται και σαν πρώτο βήμα πριν από μία μεγάλη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα προκειμένου να προφυλάξει την ακεραιότητα της δομής των ουρητήρων από  χειρισμούς ή μετεγχειρητικές ουλές.

Σε προχωρημένες παθολογικές καταστάσεις, η τοποθέτηση του Pig tail, μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, η χαρτογράφηση του υποκείμενου προβλήματος ξεκινάει άμεσα και η Χειρουργός Ουρολόγος Ματίνα Βλάχου, επικεφαλής ειδικής ομάδας συνεργατών, εξασφαλίζει την ιδανικότερη επιλογή με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ