Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Τι είναι το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

 

Υπερδραστήρια ονομάζεται η κύστη, η οποία προκαλεί ξαφνικά μία επείγουσα ανάγκη για ούρηση, που δύσκολα μπορεί κανείς να την αναβάλλει.
Η έντονη αυτή επιθυμία μπορεί να εμφανιστεί  ακόμη και μετά από πρόσφατη ούρηση, χωρίς δηλαδή η κύστη  να είναι γεμάτη. Το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι μία συχνή κατάσταση της οποίας ο μηχανισμός δεν είναι απολύτως γνωστός.

Βασικό στοιχείο της διάγνωσης είναι ο αποκλεισμός άλλων παθολογιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ως σύμπτωμα την υπερδραστηριότητα της κύστης, όπως η υπερτροφία του προστάτη, ο καρκίνος της κύστεως η ουρολοίμωξη η λιθίαση, η διάμεση κυστίτιδα κλπ

 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

 

Επιτακτική ούρηση, έντονη επιθυμία για ούρηση, δηλαδή, που δεν μπορεί να αναβληθεί

Συχνουρία, οπότε ο ασθενής αναγκάζεται να πηγαίνει πολλές φορές στην τουαλέτα και να ουρεί μικρές ποσότητες ούρων

Νυκτουρία, με τον ασθενή να ξυπνά το βράδυ από την ανάγκη να πάει για ούρηση.

Επιτακτική ακράτεια, γιατί η αστάθεια της κύστεως ξεγελά τον σφιγκτήρα ο οποίος χαλαρώνει και προκαλείται ανεπιθύμητη απώλεια ούρων, πριν προλάβει α ασθενής να πάει στην τουαλέτα.

 

Αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης

 

Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που εμφανίζονται με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης πάσχουν από άλλη αιτία. Στις περιπτώσεις αυτές η υπερδραστηριότητα της κύστεως παρουσιάζεται σαν σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Είναι σημαντικό λοιπόν να ανευρεθεί έγκαιρα και να διορθωθεί το αίτιο που προκαλεί το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

Προκειμένου να προσδιορίσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης θα πρέπει προσεκτικά να προχωρήσουμε σε επιμελή διαγνωστική διαδικασία με προσεκτικό αποκλεισμό των άλλων αιτιών.

 

 

Οι ασθενείς μας, στο UROLOGY LASER INSTITUTE,  υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο του ιατρικού τους ιστορικού, της ανατομίας του ουροποιητικού τους συστήματος καθώς και της λειτουργικής του κατάστασης.

Για τον ακριβή προσδιορισμό και την παραμετροποίηση των εκδηλώσεων της υπερδραστήριας κύστης , πραγματοποιείται  ουροροομετρία και ουροδυναμική μελέτη, ουρηθροκυστεοσκόπηση και 2D ή 3D απεικόνιση.

 

Το σημαντικότερο βήμα για τη θεραπεία του συνδρόμου της υπερδραστήριας κύστης είναι ο βαθμός της συνεργασίας του ασθενούς. Ο/η ασθενής θα πρέπει να είναι πρόθυμος να τροποποιήσει την καθημερινότητά του, να αλλάξει συνήθειες και να συμμορφώνεται με τις οδηγίες. Η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση συνήθως  διαρκεί πάνω από 3-4 μήνες, και ενδέχεται να επαναληφθεί ή να παραταθεί.

 

Τα φάρμακα, παρά το γεγονός ότι πλέον είναι περισσότερο αποτελεσματικά, με ηπιότερες παρενέργειες θα βοηθήσουν περισσότερο αν συνδυαστούν με συμπεριφορική θεραπεία.

Μάλιστα, οι ασθενείς μας, στο UROLOGY LASER INSTITUTE, εντάσσονται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

  • ειδική εκπαίδευση αύξησης των διαστημάτων μεταξύ των ουρήσεων,
  • τροποποίηση και παρακολούθηση του διαιτολογίου και της πρόσληψης υγρών
  • παρακολούθηση και αξιολόγηση της καταγραφής των επεισοδίων
  • ειδικό ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και ασκήσεις Kegel
  • βιοανάδραση και ηλεκτροδιέγερση μυικών ομάδων για καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων

Θεραπεία με BOΤΟΧ

Η θεραπεία αυτή, είναι μία καινοτόμος θεραπεία, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική και στοχεύει στην καράργηση της ανεξέλεγκτης συσπαστικότητας της ουροδόχου κύστεως.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με την έγχυση του BOΤΟΧ (αλλαντική τοξίνη Α) σε συγκεκριμένα σημεία της ουροδόχου κύστεως μέσω αναίμακτης και ατραυματικής κυστεοσκόπησης, μέσω της ουρήθρας χωρίς τομές ή οπές. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα και τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από 48 ώρες.

Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται σε ανθεκτικές στη θεραπεία περιπτώσεις όπως αυτές της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή άλλων νευρολογικών συνδρομών.

 

Ιδιαίτερα βοηθητικές στην αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας της υπερδραστήριας κύστης στις γυναίκες, είναι και οι αναγεννητικές κολπικές θεραπείες, όπως οι εφαρμογή κολπικού laser. Η γενικότερη ευεξία και αναγέννηση που προκαλούν οι θεραπείες αυτές στην ευρύτερη περιοχή βελτιώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επιπρόσθετα είναι ασφαλείς μέθοδοι και εφαρμόζονται άνετα και ανώδυνα σε επίπεδο ιατρείου.

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα που συντονίζεται από την Ουρολόγο μας κα Βλάχου Ματίνα και στοχεύει στην εξατομίκευση του θεραπευτικού πλάνου ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα σε κάθε ασθενή.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ