Θεραπεία Peyronie
Στο μεγαλύτερο μέρος των ανδρών το πέος αποκτά μία μικρή κάμψη προς τα πάνω ή προς τα κάτω και μία μικρή στροφή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν είναι παθολογικές καταστάσεις και δεν απαιτούν καμία θεραπεία.
Κάποιοι άνδρες, ειδικά μετά από κάποιον επιπόλαιο τραυματισμό, παρατηρούν μία σκληρία στο πέος, που συνοδεύεται από περαιτέρω κάμψη προς την πλευρά της σκληρίας, συνήθως. Η κατάσταση αυτή έχει προϊούσα εξέλιξη, μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο που σιγά σιγά υφίεται και αφήνει πίσω του μεγαλύτερη σκληρία και κάμψη.
Η κατάσταση αυτή, λέγεται νόσος PEYRONIE (Περονί). Αφορά ένα από τα εσωτερικά περιβλήματα του πέους, τον ινώδη χιτώνα, και είναι μία καλοήθης κατάσταση που όμως μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή του άνδρα.
Ενώ θα περίμενε κανείς, ο φόβος στην αρχική διαπίστωση των συμπτωμάτων να οδηγήσει τον ασθενή στο γιατρό, εντούτοις, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν σημαντικά να ζητήσουν βοήθεια. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι επειδή συνήθως υφίεται ο πόνος θα διορθωθεί και η κάμψη.
Η νόσος Peyronie δεν έχει σαφή παθοφυσιολογία. Κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με συχνότερη εμφάνιση της νόσου είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, οι ειδικές αγγειακές παθήσεις κλπ.
Οι εκδηλώσεις τις νόσου είναι κοινές για όλους τους ασθενείς και αφορούν στον πόνο, τη σκληρία και την κάμψη όμως υπάρχει μέγαλη ποικιλομορφία στην ένταση των συμπτωμάτων και στην ολοκλήρωση της τελικής εικόνας.
Ασθενείς με μικρής έντασης συμπτώματα μπορεί να μην απευθυνθούν ποτέ στο γιατρό και άλλοι ασθενείς με διαρκή επιδείνωση που μπορεί να κρατήσει και κάποιους μήνες, δεν μπορούν, μέχρι τότε, να λάβουν επεμβατική θεραπεία.
Θεραπεία
. Η αντιμετώπιση κατά τα αρχικά στάδια της νόσου, όταν δηλαδή η πλάκα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί είναι σημαντική. Στη φάση αυτή μικρές βλάβες είναι δυνατόν να αναστραφούν ενώ μπορεί να αναχαιτισθεί η αύξηση της πλάκας και επομένως και της κάμψης. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ένδειξη για χειρουργική θεραπεία γι’αυτό εφαρμόζουμε συντηρητικά θεραπευτικά μέσα.
Οι μελέτες σχετικά με τα διάφορα φάρμακα που έχουν χρησιμοποηθεί, παρουσιάζουν πτωχά αποτελέσματα. Φάρμακα με μέτρια δράση είναι η βιταμίνη Ε, η κολχικίνη και η ταμοξιφαίνη που απαιτούν μεγάλη προσοχή στη χορήγηση . Σχήματα με αγγειοδραστικούς παράγοντες σε συνδυασμό με άλλες τοπικές θεραπείες φαίνεται να βοηθούν ορισμένους ασθενείς ενώ η καλή ρύθμιση τυχόν επιβαρρυντικών παραγόντων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι σημαντική για τη θεραπεία.
Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, προσεγγίζουμε με μεγάλη προσοχή τις περιπτώσεις της νόσου Peyronie. Εφαρμόζουμε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη νόσο με βασική αρχή την αναχαίτηση του μηχανισμού της φλεγμονώδους αντίδρασης που συντηρεί την πλάκα.
Αναλόγως της περίπτωση του ασθενούς έχουμε τη δυνατότητα:
- Χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής
- Εφαρμογής φαρμάκων στην πλάκα
- Εφαρμογή κρουστικών κυμάτων σε ειδικό πρωτόκολλο
- Εφαρμογή αυτόλογων αναγεννητικών υλικών
- Eφαρμογή ειδικού ασκησιολογίου μείωσης της κάμψης
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου είναι απαραίτητη, όταν η κάμψη του πέους εμποδίζει τη διείσδυση στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή. Όταν γίνει μόνιμη η κάμψη(συνήθως μέσα σε ένα χρόνο) και η γωνία είναι πάνω από 60Ο μοίρες τότε η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική. Αν η βλάβη δεν έχει σταθεροποιηθεί θα υπάρξει υποτροπή και επιδείνωση της κάμψης ακόμη και μετά την επέμβαση.
Η επέμβαση διόρθωσης μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση της πλάκας και αντικατάσταση του ελλείματος από κάποιο αυτόλογο κυρίως μόσχευμα. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου θίγεται μεταξύ άλλων, από υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας. Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η διατήρηση του μήκους του πέους.
Άλλη μέθοδος διόρθωσης της κάμψης, είναι η αφαίρεση τμήματος ινώδους χιτώνα από την απέναντι της κάμψης περιοχή. Η επέμβαση αυτή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά προκαλεί μείωση του μεγέθους του πέους κατά περίπου 1-2 εκατοστά περίπου.
Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις της νόσου Peyronie, με ανθεκτική συμπεριφορά, πολλαπλές υποτροπές και μεγάλη έκταση της πλάκας. Η σημαντικότερη επιπλοκή σε προχωρημένες περιπτώσεις είναι ο εγκλωβισμός των αρτηριών του πέους στην πλάκα με συνέπεια την πλήρης διαταραχή της στύσης. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση πεϊκών προθέσεων νεότερης γενεάς, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνουμε τους άνδρες που διαπιστώνουν οποιαδήποτε δυσμορφία, πλάκα ή κάμψη στο πέος τους, να επισκέπτονται και να παρακολουθούν ειδικό.
Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, με τον απαραίτητο και άρτιο εξοπλισμό, σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον, μπορούμε μαζί να αξιολογήσουμε το πρόβλημα που απασχολεί κάθε άνδρα με πιθανή νόσο Peyronie και με την εμπειρία μας να επιλέξουμε την καταλληλότερη γι’αυτόν θεραπεία
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)