Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Turis προστατεκτομή

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι μία αναμενόμενη, με την εξέλιξη της ηλικίας, αύξηση του μεγέθους του προστάτη, που σχετίζεται με τη γήρανση των ιστών, όπως οι ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά, αλλά δεν είναι πάθηση.
Εγκαθίσταται πολύ αργά ξεκινώντας από την ηλικία των 35-40 ετών, και προκαλεί ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση με αργή εξέλιξη, που δεν γίνονται ανησυχούν τον ασθενή όπως μειωμένη ακτίνα ούρησης, διακοπτόμενη ροή, δυσκολία κατά την έναρξη, σταγόνες στο τέλος της ούρησης κλπ.
Η νεφρική ανεπάρκεια, οι ουρολοιμώξεις η υπέρταση ή ακόμη και το πνευμονικό οίδημα συνιστούν επιπλοκές της προχωρημένης αποφρακτικής ουροπάθειας που προκαλεί μία παραμελημένη υπερτροφία. Συχνά θορυβώδη συμπτώματα σε αυτό το στάδιο είναι η αιματουρία, η πλήρης αδυναμία ούρησης, η ακράτεια οι συχνές ουρολοιμώξεις και η βασανιστική συχνουρία
Μετά την ηλικία των 50 ετών ένας στους δύο άνδρες εμφανίζει συμπτώματα καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη που συνήθως τα αγνοεί

Η οριστική θεραπεία των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, είναι η απομάκρυνση του προστατικού ιστού που εμποδίζει τα ούρα να φύγουν με άνεση.
Τα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι ειδικά για τον
Η μέθοδος TURis είναι μία ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική αφαίρεσης του προστατικού ιστού. Για την εφαρμογή της δεν απαιτούνται τομές ή οπές αφού χρησιμοποιείται ο ήδη έτοιμος δρόμος της εξόδου των ούρων, η ουρήθρα. Για την TURis προστατεκτομή απαιτείται αναισθησία γενική ή περιοχική (δηλαδή από το επίπεδο της μέσης και κάτω).
Η μέθοδος έχει δυνατότητα εξάχνωσης του ιστού, εκτομής του ιστού ή εκπυρήνισης του συνόλου του προστάτη και παρέχει και τη δυνατότητα συνδυασμού των δυνατοτήτων αυτών στην ίδια επέμβαση.

Οι ασθενείς έχουν ελάχιστες μετεπεμβατικές ενοχλήσεις και η μέθοδος είναι ασφαλής τόσο για μεγαλυτερες ηλικίες ασθενών όσο και για ασθενείς με συνοδά άλλα προβλήματα.
Σημαντικά οφέλη της μεθόδου είναι:
• η μικρή βιολογική καταπόνηση που οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση,
• Η γρήγορη κινητοποίηση και δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης από την ίδια μέρα εξόδου από το νοσοκομείο
• η μείωση της πιθανότητας μείζονων επιπλοκών
• η αποφυγή αιμορραγίας και μετάγγισης αίματος
• η νοσηλεία 12-48 ωρών ανάλογα τη βαρύτητα
• η δυνατότητας συλλογής και βιοψίας του ιστού που έχει αφαιρεθεί

Η μέθοδος RΕΖUM

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη εγκαθίσταται πολύ αργά ξεκινώντας από την ηλικία των 35-40 ετών, και προκαλεί ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση με αργή εξέλιξη, που δεν ανησυχούν αμέσως τον ασθενή όπως μειωμένη ακτίνα ούρησης, διακοπτόμενη ροή, δυσκολία κατά την έναρξη, σταγόνες στο τέλος της ούρησης κλπ
Είναι όμως αρκετά ενοχλητικά γιατί εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και νεανική περίοδο της ζωής. Οι συχνές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των φαρμάκων ή των παλαιότερων επεμβάσεων στον προστάτη δημιουργούσαν ένα αρνητικό κλίμα στους άνδρες που απέφευγαν για τους λόγους αυτούς την επίσκεψη στον Ουρολόγο.
Η μέθοδος RΕΖUM είναι μία καινοτόμος ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική συρρίκνωσης και όχι αφαίρεσης του προστατικού ιστού, χωρίς χειρουργείο.
Για την εφαρμογή της δεν απαιτούνται τομές ή οπές αφού χρησιμοποιείται ο ήδη έτοιμος δρόμος της εξόδου των ούρων, η ουρήθρα. Χρησιμοποιεί την ενέργεια του ατμού ο οποίος ελεγχόμενα διοχετεύεται στον προστάτη και οδηγεί στη στοχευμένη αποδόμηση του υπερτροφικού τμήματος που εμποδίζει τη ροή των αποβαλλόμενων ούρων και προκαλλεί τα ενοχλητικά συμπτώματα .
Είναι μία επέμβαση μικρής διάρκειας που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή/και συστηματική καταστολή (μέθη) χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, ο πολύ σύντομος χρόνος επέμβασης, η αποφυγή νοσηλείας καθώς και η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας.
Η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας με την εφαρμογη του RΕΖUM ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους ασθενείς μικρότερης σχετικά ηλικίας, με αρχόμενη υπερτροφία, να επιλέξουν τη μέθοδο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους!
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του RΕΖUM, ακόμη και σε περιπτώσεις διόγκωσης του μέσου λοβού, το εντάσσουν στις προτεινόμενες, από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, θεραπείες των συμπτωμάτων της υπερτροφίας του προστάτη.

LASER ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η εξέλιξη των LASERS έφερε διάφορους τύπους  laser που μπορούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αφαιρεθεί το πλεονάζον και υπερτροφικό τμήμα του προστάτη.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως είναι η φωτοεξάχνωση του προστάτη (PVP) με την χρήση του Greenlight™ laser υπό περιοχική (ραχιαία ή επισκληρίδιο) ή γενική αναισθησία. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται χωρίς τομές η οπές με την είσοδο ενός ειδικού  ενδοσκοπικού εργαλείου που οδηγεί την οπτική ίνα του Greenlight™ laser μέσω της ουρήθρας έως το επίπεδο του προστάτη.

Στο σημείο αυτό η ίνα του laser, καθοδηγείται από τον χειρουργό  πλησίον του προστατικού ιστού και ξεκινά να τον εξαχνώνει. Αυτό έχει σαν συνέπεια την απουσία αφαιρούμενου ιστού   ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται επιμελής αιμοσταση αιμόσταση.

Η φωτοεξάχνωση του προστάτη προκαλεί ελάχιστη βιολογική επιβάρυνση στον ασθενή, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξέλθει την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση και να εφαρμόζεται με ασφάλεια και σε ασθενείς που είναι απαραίτητη η συνεχής λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

Επισημαίνεται ότι λόγω της απουσίας υλικού βιοψίας, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε αυτή την πρωτοποριακή τεχνική, ώστε να υπάρχει άριστο αποτέλεσμα.

Το τελευταίο διάστημα, η ανάπτυξη των εφαρμογών του THULLIUM LASER αλλά και η εξέλιξη των HOLMIUM LASERS υψηλής ισχύος, αναπτύσσει ολοένα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια την τεχνική HOLEP.

H ενδοσκοπική εκπυρήνιση του προστάτη, επιτρέπει μεγαλύτερου εύρους, ενδοσκοπική προστατεκτομή με μικρότερη διάρκεια, υψηλότερα ποσοστά ταυτόχρονης αιμόστασης και μεγαλύτερη ταχύτητα συλλογής του εξαιρεθέντος ιστού.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός της απουσίας τομών και οπών, μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε ενδοσκοπικά ακόμη  περισσότερες περιπτώσεις με σημαντική υπερτροφία προστάτη που δεν καλύπτονται από άλλες ενδοσκοπικές τεχνικές.

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, η πολυετής εμπειρία αλλά και η πλήρης διαγνωστική ουρολογική προσέγγιση, μας επιτρέπουν να προτείνουμε στον ασθενή μας τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες τεχνικές επίλυσης των θεμάτων της υπερτροφίας του προστάτη, έγκαιρα και κυρίως με τη μέγιστη ασφάλεια.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ