Ματίνα Βλάχου MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Η Χειρουργός Ουρόλόγος Ματίνα Βλάχου και το Laser Urology Institute βραβεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον θεσμό Salus Index & Kind Hearts, για την παρουσία της στον χώρο της Ουρολογίας, αλλά και για την πρωτοπορία της στην εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής στην Ουρολογία. Μία βράβευση που αποτέλεσε επιστέγασμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς ετών.


Σημειώνεται ότι όλες οι γραμμές είναι 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο

+302106198131
+302105565454
+302102241551

info@vlachou-urology.gr
Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι
Ιερά Οδός 19 & Μουρίκη, Ελευσίνα
Εθ.Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου Φάληρο

Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 - 20:00

Σάββατο και Κυριακή - ΚΛΕΙΣΤΑ

2105565454

info@vlachou-urology.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Κηφισίας 58, Μαρούσι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ιερά Οδός 19, Ελευσίνα

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ourolimoxi

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις είναι μία οντότητα που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά κυρίως τις γυναίκες.

Γενικά τα συμπτώματα θυμίζουν οποιαδήποτε ουρολοίμωξη και βεβαίως δεν εκδηλώνονται όλα μαζί. Μπορεί να εκδηλωθεί ένα μόνο σύμπτωμα για παράδειγμα Πυρετός χωρίς συνοδά ενοχλήματα, ή μπορεί να εκδηλωθεί συνδυασμός ενοχλημάτων π.χ. ακράτεια, πόνος και αιματουρία.

Τα συμπτώματα αυτά κυρίως είναι:

 • Συχνουρία
 • Δυσουρία-πόνος στην ούρηση
 • Πόνος χαμηλά στην πλάτη ή πάνω από την ηβική σύμφυση
 • Ακράτεια
 • Συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Αιματουρία-κόκκινα ούρα
 • Ούρα που μυρίζουν δυσάρεστα
 • Θολά ούρα
 • Πυρετός

 

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE έρχονται διαρκώς γυναίκες όλων των ηλικιών που  συχνά περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό, έχοντας λάβει διάφορες αντιβιοτικές θεραπείες με διαφορετική διάρκεια κάθε φορά,  χωρίς να βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, περιορίζονται κοινωνικά  λόγω των συμπτωμάτων και συρρικνώνονται προσωπικά λόγω της ανασφάλειας για την υγεία τους και της συνοδού ψυχικής κόπωσης που προκαλεί η διαρκής αναζήτηση απαντήσεων.

Ο φόβος των συμπτωμάτων οδηγεί σε μία πραγματικά βασανιστική καθημερινότητα:

Πολλές γυναίκες απομακρύνονται από το σύντροφό τους.

Άλλες τροποποιούν τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις.

Υπάρχουν γυναίκες που στερούνται μικρές χαρές τις ζωής όπως μία εκδρομή ή έναν περίπατο για να μην απομακρυνθούν από  την ασφάλεια της  δικής τους τουαλέτας.

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον  και τα εγγόνια τους θεωρώντας ότι εκθέτουν τους δικούς τους ανθρώπους σε κίνδυνο λοίμωξης.

Και φυσικά ένα επαναλαμβανόμενο «γιατί»..

Γιατί εγω;

Γιατί πάλι;

Γιατί τώρα;

Γιατί, μετά την αντιβίωση;

Γιατί, αφου οι εξετάσεις ήταν καλές;

Γιατί, αφού δεν «έκανα τίποτα»;

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, μπορούμε να σας δώσουμε αυτές τις απαντήσεις.

Η δομημένη εμπειρία μας στην πολυπαραγοντική προσέγγιση της υποτροπής των ουρολοιμώξεων καθώς και η σωστή συνεργασία που επιδιώκουμε με την κάθε ασθενή, μας επιτρέπουν να ταυτοποιούμε το πρόβλημα αποτελεσματικά, συνήθως  σε μία με δύο επισκέψεις, και να  δίνουμε την καλύτερη δυνατή λύση έγκαιρα.

 

Συχνές αιτίες υποτροπών των ουρολοιμώξεων μπορεί να αφορούν σε:

 • Ατροφία του κόλπου-κυρίως στην περιεμμηνόπαυσιακή περίοδο, ή σε άλλες ορμονικές διαταρραχές
 • παθολογική λειτουργία της ουροδόχου κύστεως που για κάποιο λόγο δεν αδειάζει τελείως στην ούρηση
 • Χρήση διαφράγματος και σπερματοκτόνων αλοιφών για αντισύλληψη
 • Προηγούμενες επεμβάσεις στο ουροποιητικό (κύστη, νεφρούς, ουρητήρες κλπ)
 • Επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα
 • λιθίαση οπουδήποτε στο ουροποιητικό
 • Ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιογεννητικού συστήματος (πτώση νεφρού, κινητός νεφρός, διπλός ουρητήρας, ουρητηροκήλη, πολυκυστικός νεφρός, κύστες νεφρών, κλπ)
 • Μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος-(εγκυμοσύνη, υποκλινικός Διαβήτης, χημειοθεραπεία, AIDS, κλπ).
 • ατελώς θεραπευθείσες λοιμώξεις γεννητικού συστήματος ( π.χ. χρόνια προστατίτιδα στους ανδρες, κολπίτιδα-τραχηλίτιδα στις γυναίκες)

Πως γίνεται η εξέταση της ασθενούς

Η πολυπλοκότητα των πιθανών αιτίων απαιτεί λεπτομερή αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού, της ίδιας της ασθενούς  και των συμπτωμάτων της.

Η  καλλιέργεια των ούρων , είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αρκεί να  έχει πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή με σωστό τρόπο. Είναι χρήσιμη τόσο κατά τη διάγνωση όσο και κατά την παρακολούθηση και δυστυχώς είναι η λήψη της συνοδεύεται από αρκετά λάθη που περιορίζουν τη διαγνωστική της αξία.

Ο έλεγχος της αρχιτεκτονικής του ουροποιητικού συστήματος που χρειάζεται για τη σωστή αξιολόγηση, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια 2D απεικονίσεων 2  (2D) διαστάσεων(πχ ακτινογραφία, υπερηχογράφημα). Στο UROLOGY LASER INSTITUTE έχουμε πιστοποιηθεί για τη διενέργεια Ουρολογικού Υπερηχογραφήματος και στο μεγαλύτερο μερός των ασθενών μας ολοκληρώνουμε αυτό το βήμα στην πρώτη κιόλας επίσκεψη.

Σε περίπτωση που απαιτείται διενεργείται απεικόνιση  3 διαστάσεων 3D (αξονική τομογραφία spiral, μαγνητική τομογραφία), ανάλογα την κάθε περίπτωση.

Σημαντικές και συχνά ανεκτίμητες πληροφορίες μας δίνει η Κυστεοσκόπηση, η είσοδος δηλαδή μίας κάμερας μέσα στην ουροδόχο κύστη και η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των ευρημάτων.

Η κυστεοσκόπηση επιτρέπει τη real time επισκόπηση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστεως, τη λειτουργία της καθώς και τη σχέση της με άλλες ανατομικές δομές (πχ μήτρα έντερο).

Στο UROLOGY LASER INSTITUTE υπάρχει η δυνατότητα όλων των δυνατών μεθόδων κυστεοσκόπησης που είναι διαθέσιμες  και περιλαμβάνουν κυστεσκόπηση:

 • με εύκαμπτο και ατραυματικό κυστεοσκόπιο οπτικών ινών
 • με εύκαμπτο και ατραυματικό κυστεοσκόπιο τεχνολογίας chip on the tip, με υψηλή HD ευκρίνεια
 • με εύκαμπτο και ατραυματικό κυστεοσκόπιο τεχνολογίας chip on the tip, ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ, με υψηλή HD ευκρίνεια. Το συγκεκριμένο κυστεοσκόπιο χρησιμοποιείται σε έναν μόνο ασθενή και ακολούθως απορρίπτεται. Είναι ότι καλύτερο υπάρχει και μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια ακόμη και σε ασθενείς με σημαντική ανοσοκαταστολή.
 • Με το κλασσικό άκαμπτο κυστεοσκόπιο

Περαιτέρω διερεύνηση ίσως απαιτήσει ουροδυναμική μελέτη προς αποφυγή δυσλειτουργίας του μηχανισμού της ούρησης.

Αντιμετώπιση

 

Η αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων έχει δύο σκέλη.

 1. Την αντιμετώπιση της οξείας φάσης της λοίμωξης η οποία γίνεται με τη χρήση του κατάλληλου αντιβιοτικού αλλά και ειδικών μη φαρμακευτικών αλλά θεραπευτικών ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων, ακολουθώντας συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και
 2. την αποφυγή της υποτροπής. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε την υποτροπή είναι η σωστή διάγνωση του αιτίου που την προκαλεί.

Για παράδειγμα, διόρθωση των τιμών της γλυκόζης, θεραπεία ενός υποκυστικού κωλύμματος, διόρθωση της κολπικής βιολογίας, αποκατάσταση τυχόν λιθίασης , πρόληψη του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης κλπ θα βοηθήσουν στην αποφυγή της υποτροπής!

 

Σε γενικές γραμμές συστήνουμε

Α. μερικές απλές καθημερινές συνήθειες όπως  :

 1. την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας υγρών γύρω στα 2 λίτρα ημερησίως
 2. Ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή
 3. Ούρηση πριν τον ύπνο το βράδυ
 4. Αποφυγή παραμονής για μεγάλα χρονικά διαστήματα με την ουροδόχο κύστη γεμάτη
 5. Κατανάλωση φρούτων , λαχανικών και γενικά ισορροπημένη διατροφή.

Β. Καλή συνεργασία γιατρού και ασθενούς ώστε ο έλεγχος να είναι  ενδελεχής και αποτελεσματικός

Συχνά οι ασθενείς καταφεύγουν στη χρήση αντιβίωσης χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα και είναι καλό να αποφεύγεται. Στο UROLOGY LASER INSTITUTE, έχουμε ανοιχτή γραμμη επικοινωνίας με τους ασθενείς που παρακολουθούμε 24/7 ώστε να κατευθύνουμε σωστά τη θεραπεία.

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με κάποια πάθηση ή θεραπεία; Ρωτήστε μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 55 65 454 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ουρολόγος Ελευσίνα

Βλάχου Ματίνα MD,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Ματίνα Βλάχου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύθηκε στην Ουρολογία στο Θριάσιο Νοσοκομείο, έλαβε μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Ουρολογία στο πρώτο Ρομποτικό σύστημα Da Vinci της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και είναι Διαπιστευμένη Ακόλουθος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (F.E.B.U.)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ